Léčivé účinky zeleniny a ovoce - brokolice
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.
Zdroj: Pixabay.com
Účinky:
Aktivizuje
látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku
rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je
bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
Množství:
Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé, kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova
univerzita, Brno