Léčivé účinky zeleniny a ovoce - mrkev

03.05.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.

Léčivé účinky zeleniny a ovoce - mrkev

Zdroj: pixabay.com

MRKEV


Účinky: snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.

Množství: Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A – karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při konzumaci v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při konzumaci celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.


Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno.  

Výživa Zdraví




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes