Výživa v prevenci nemocí: antioxidanty

21.08.2024 Ministerstvo zdravotnictví ČR

Organismus je neustále vystaven působení volných radikálů, které pro tělo představují zátěž. Volné radikály způsobují oxidační stres, který se může podílet na vzniku některých onemocnění.

Antioxidanty jsou obsaženy především v čerstvém ovoci a zelenině.

Zdroj: nzip.cz

Skutečnost, že tělo přichází do neustálého styku s volnými radikály, je přirozený proces. Volné radikály se vyskytují nejen v ovzduší a v potravinovém řetězci, ale vznikají i v těle samotném (například při imunitních reakcích nebo při zánětech). Důležité však je, aby v těle existovala rovnováha mezi tzv. prooxidačními a antioxidačními procesy. Nerovnováha ve prospěch prooxidantů (tedy pokud antioxidanty nezvládají neutralizovat příliš velké množství volných radikálů) může vést k poškození buněk a genetického materiálu. K oxidačnímu stresu mimo jiné přispívá nadměrná zátěž (ať už tělesná nebo duševní), škodlivé látky v životním prostředí, cigaretový kouř a alkohol.

Ochrana proti oxidačnímu stresu

Ochranu proti oxidačnímu stresu poskytují látky označované jako antioxidanty, které zachycují a „zhášejí“ volné radikály, tzn. eliminují jejich škodlivý potenciál. Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v potravinách, patří především:

  • vitamin C,
  • vitamin E,
  • karotenoidy,
  • flavonoidy a jiné sekundární metabolity rostlin.

Antioxidanty představují tzv. neenzymatickou ochranu proti oxidačnímu stresu. Kromě toho existuje i enzymatická ochrana, při níž tělo odbourává volné radikály pomocí určitých enzymů [1]. Pro správné fungování enzymatické ochrany jsou důležité některé stopové prvky – zvláště pak selen, zinek, měď a mangan.

V čem jsou antioxidanty obsaženy?

Na antioxidanty jsou bohaté zejména potraviny rostlinného původu, jako je zejména ovoce a zelenina, dále celozrnné výrobky, luštěniny, kvalitní rostlinné oleje a ořechy. Doporučuje se zejména ovoce a zelenina semaforových barev, jako je špenát nebo hrozny (zelená), rajčata či různé typy bobulového ovoce (červená: ostružiny, borůvky, jahody, maliny či rybíz), a v neposlední řadě také mrkev a jablka (žlutá/oranžová). Minerální látky, které jsou rovněž důležité (zvláště pro enzymatickou ochranu), se nacházejí především v celozrnných výrobcích, rybách, mase a vejcích.

Poznámka: Vysokou míru ochrany poskytuje především směs antioxidantů v „přírodní“ kombinaci – tedy těch, které se přirozeně vyskytují v potravinách. Dlouhodobý pozitivní účinek koncentrovaných doplňků stravy nebyl dostatečně vědecky prokázán.


Autor: gesundheit.gv.at (zdroj: nzip.cz)  

Výživa Zajímavost Zdraví




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes