Bleskový koláč s jahodami
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Ingredience na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku cukru (množství dle chuti)
1 kypřicí prášek do pečiva
1 hrnek mléka
3 – 4 lžíce oleje
2 velká nebo 3 malá vejce
čerstvé nebo mražené jahody dle chuti
Ingredience na drobenku:
hrubá mouka
cukr
máslo
Postup přípravy:
V míse smíchejte suché ingredience na těsto: mouku, cukr a kypřicí prášek. Množství cukru můžete upravit dle chuti, pokud máte rádi sladší koláče, klidně přidejte až 1 hrnek. Vmíchejte vejce, olej, mléko a tvaroh a vypracujte hladké těsto.
Pekáč o rozměrech cca 42 x 32 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Na dno pekáče nalijte těsto a uhlaďte ho tak, aby bylo všude stejně vysoké. Povrch těsta poklaďte pokrájenými jahodami, množství jahod záleží na vašich preferencích.
Jahody bohatě posypejte drobenkou, kterou připravíte smícháním hrubé mouky, cukru a másla v poměru 1,5 až 2:1:1 (např. 75–100 g mouky, 50 g cukru a 50 g másla).
Koláč vložte do trouby předehřáté na 170–180 °C a pečte přibližně hodinu. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby. Upečenost koláče otestujte špejlí. Zapíchněte ji do středu koláče a pokud se na ni nelepí těsto, je hotový.
Koláč nechte mírně vychladnout a poté ho nakrájejte na kostky a podávejte.
Tipy:
- Do těsta můžete přidat i vanilkový extrakt nebo citronovou kůru pro ještě lahodnější chuť.
- Pokud nemáte čerstvé jahody, můžete použít i mražené. Před použitím je nechte rozmrazit a slijte přebytečnou šťávu.
- Drobenku můžete ochutit skořicí, kakaem nebo ořechy.
- Koláč můžete po vychladnutí ozdobit moučkovým cukrem nebo šlehačkou.