Vláčná buchta s pudinkem
Výborný a stokrát vyzkoušený recept. Na všech oslavách s ním slavíme velký úspěch. Zásadní a naprosto dokonalou tečkou je ovocný rozvar, který doplní dezert k dokonalosti.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny:
Pudink
¾ l mléka
2 vanilkové pudinky
3 lžíce cukru
Těsto:
25 dkg hladké mouky
15 dkg cukru krupice
1 dcl oleje (např. slunečnicový)
1 prášek do pečiva
5 vajec
mléko dle potřeby
Poleva
3 zakysané smetany
3 lžíce cukru krupice
2 vanilkové cukry
Postup přípravy:
Nejdříve si uvaříme pudink dle uvedeného množství a necháme ho vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 175°C. Oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky si vyšleháme s cukrem do téměř bílé barvy. Do žloutků přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Připravíme si asi půl hrnku vlažného mléka. Postupně vše zašleháváme pomocí elektrického ručního šlehače. Těsto by nemělo být ani tuhé a ani moc řídké. Dále si vyšleháme tuhý sníh z bílků. Ten pak už jen ručně pomocí stěrky jemně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme na plech. Do těsta pomocí lžíce klademe hrudky ztuhlého pudinku. Snažíme se, abychom měli povrch pokud možno pravidelně „zaflákaný“ pudinkem. Plech vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy těsta. Zda je buchta upečená, kontrolujeme špejlí.
Mezi tím, než se buchta upeče, si připravíme kysané smetany. Smícháme je s cukrem a vanilkovým cukrem.
Jakmile buchtu vytáhneme z trouby, ihned poléváme kysanou smetanou. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip: Doporučujeme nechat přes noc uležet na druhý den.
Podáváme s ovocnými rozvary, například švestkový, jahodový, malinový, meruňkový...
Autor: redakce PROPRARODIČE