Malinový cheesecake
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
140 g čokoládových sušenek nebo máslových sušenek
60 g mandlí
60 g rozpuštěného másla
3 lžíce mléka
1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
máslo na vymazání formy
Náplň:
200 g mascarpone
200 g ricotty
150 g smetanového sýru
4 lžíce zakysané smetany
80 g cukru krupice
3 vejce
200 g bílé čokolády
Dozdobení:
250 ml vody
2 lžíce cukru
1 červené dortové želé
mražené maliny
Postup přípravy
Sušenky s mandlemi rozmixujeme v mixéru. Přidáme máslo, mléko a mixujeme, dokud nevznikne drobenka. Pokud je směs příliš suchá, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec vmícháme javorový sirup.
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme máslem a sušenkovou směs rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše formy (můžeme ji roztáhnout i do stran, asi jeden centimetr vysoko).
Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme korpus vychladnout.
Mezi tím si v míse smícháme cukr s mascarpone, ricottou, krémovým sýrem a zakysanou smetanou. Přidáme vejce a vše důkladně promícháme do hladkého krému.
Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme ji do krému. Používáme-li mikrovlnnou troubu, rozpouštíme čokoládu postupně, aby se nevytvořily hrudky.
Vychladlý korpus pokryjeme směsí, uhladíme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 45-50 minut. Během pečení troubu neotvíráme!
Cheesecake by měl být po upečení pevný na okrajích a mírně rosolovitý uprostřed (ale ne tekutý). Pokud je střed stále tekutý, pečeme ještě chvíli. Po upečení necháme vychladnout.
Maliny rozmrazíme (lze použít mikrovlnnou troubu na režim rozmrazování) - mohou být ještě trochu studené.
Želatinu připravíme podle návodu a ještě horkou nalijeme na maliny. Důkladně promícháme a pomalu vlijeme na cheesecake, který necháme přes noc vychladit v lednici.
Před podáváním opatrně oddělíme náplň od boků formy nožem a odstraníme pečicí papír.
Autor: redakce PROPRARODIČE