Pudinkový koláč

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny na těsto:
1x Hera
1x tvaroh (nejlépe balený, ne ve vaničce)
250 g hladké mouky (+ na podsypání)
Na krém:
2x vanilkový pudink
1 l mléka
1x tvaroh ve vaničce
cukr krupice (na pudink a případně na doslazení krému)
citronová kůra
asi 2 lžíce rumu
vanilková esence (vanilkový cukr)
Další:
lžíce másla
cuk moučka na pocukrování
Postup přípravy:
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink (podle návodu), který po vychladnutí vyšleháme s tvarohem, citrónovou kůrou, rumem a vanilkou.
Z Hery, tvarohu a mouky vypracujeme nelepivé těsto, které rozdělíme na dvě stejné části.
Hlubší plech si vyložíme pečicím papírem. Polovinu těsta vyvalíme na velikost plechu, přeneseme na plech a rovnoměrně rozetřeme pudinkový krém; potom na stejnou velikost rozválíme druhou část, kterou krém překryjeme. Vrchní placku potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do středně vyhřáté trouby do zlatova. Upečený koláč znovu zlehka potřeme rozpuštěným máslem a zchladlý pocukrujeme moučkovým cukrem.
Rychlejší varianta:
Pokud nemáme čas připravit si vlastní těsto, můžeme použít listové - budeme potřebovat buď dvě „roličky“ čerstvého těsta, nebo jedno balení (400 či 500 g) těsta chlazeného či zmrazeného. Postup je potom stejný.
Tip: Koláč se dá vylepšit tím, že do hotového krému přidáme ovoce, nebo část těsta určenou na přikryti nakrájíme na proužky a vytvoříme mřížkový koláč. Fantazii se meze nekladou.
Autor: redakce PROPRARODIČE