Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Primárním cílem nutričních doporučení je odstranit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, a tak snížit výskyt prvních nebo opakujících se klinických příhod, jako např. ischemické choroby srdeční, ischemické CMP a ischemické choroby dolních končetin.
Zdroj: Nzip.cz
Čím lze začít?
Strava zásadním způsobem ovlivňuje celkový zdravotní stav člověka, přičemž klíčovým aspektem všech výživových směrů je z nutričního hlediska zejména biologická kvalita potravin. Zdá se dokonce, že kvalita potravin může mít mnohem významnější dopad na lidské zdraví, než poměr jednotlivých makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky). Z pohledu biologické kvality potravin jsou problematické zejména zpracované a vysoce zpracované (obecně s vyšším stupněm zpracování) potraviny. V závislosti na míře zpracování dochází ke ztrátě nebo méně výhodnému zastoupení některých živin či stopových prvků a jiných důležitých látek.
Rizikové nutriční faktory v kardiovaskulární prevenci
Při hodnocení stavu výživy a při následném sestavování nutričních doporučení by se lékař či nutriční terapeut měl zabývat především následujícími rizikovými faktory:
- vysoká konzumace soli,
- nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny,
- nedostatečný přívod celozrnných obilovin a potravin bohatých na vlákninu,
- nedostatečný přívod vlákniny,
- neadekvátní konzumace omega-3 mastných kyselin,
- nadměrná konzumace jednoduchých přidaných sacharidů (přidaných cukrů),
- nadměrná konzumace potravin s vysokým stupněm zpracování,
- nadměrná konzumace potravin s vysokou energetickou denzitou (tzn. na 100 g potraviny obsahují významné množství energie), současně však s nízkou nutriční hodnotou (tzn. na 100 g obsahují málo pro tělo potřebných nutričních látek),
- nadměrná konzumace alkoholu.
Kýžené zlepšení skladby stravy přinese vyrovnanou (případně negativní při nadváze či obezitě) energetickou bilanci jednotlivce a snížení konzumace potravin s vysokou energetickou denzitou (množství energie na objem stravy). Mezi potraviny s vysokou energetickou denzitou, ale současně nízkou nutriční hodnotou, patří zejm. zpracované a vysoce zpracované potraviny. Konzumaci těchto potravin je v rámci prevence onemocnění souvisejících s výživou doporučováno snížit.
Výběr potravin v prevenci kardiovaskulárních onemocnění s ohledem na míru jejich zpracování
Prvotní inspiraci pro zdravější výběr potravin v rámci prevence častých civilizačních onemocnění nabízí tabulka s vybranými příklady (viz níže).
Skupina potravin | Preferovat | Zařazovat méně | Zařazovat výjimečně nebo vůbec |
---|---|---|---|
Obiloviny | celozrnné obiloviny, čerstvé a sušené těstoviny | bílé pečivo, těstoviny, cornflakes | koláče, sušenky, obecně jemné pečivo, slazené snídaňové cereálie, předplněné těstoviny instantní pokrmy z obilovin (např. ovesné kaše, ale i těstovinové pokrmy |
Zelenina | čerstvá a vařená/dušená zelenina, batáty, čerstvé zeleninové šťávy | brambory, zelenina připravená na másle či smetaně | zeleninové chipsy |
Luštěniny | všechny druhy, fermentovaná sója | sója | instantní a jiné výrobky z luštěnin (sójové nápoje aj.) |
Ovoce | čerstvé nebo mražené, sušené mrazem, čerstvé ovocné šťávy | sušené neproslazované, džem/marmeláda, sorbet | ovocné šťávy, nektary, sušené proslazované, kandované |
Sladkosti a sladidla | je-li nutné, pak používat neenergetická sladidla, např. stévie | čekankový sirup, med, hořká čokoláda | Sacharóza, fruktóza, vysokofruktózový sirup, všechny sladkosti a pochutiny, dorty, zmrzliny, slazené nápoje typu soft drinky |
Maso a ryby | ryby, mořské ryby, rybí konzervy ve vlastní šťávě nebo jednodruhovém oleji, drůbeží maso bez kůže, šunka nejvyšší jakosti a výběrová | červené maso, mořské plody | Masné výrobky (klobása, salám, slanina, paštiky, sekaná aj.), párek v rohlíku a další typy fastfood, vnitřnosti, méně vhodné kulinární úpravy ryb a masa |
Mléko a mléčné výrobky | čerstvé polotučné a plnotučné varianty mléka a mléčných výrobků, čerstvá vejce, smetana | jakékoliv varianty mléka a mléčných výrobků s přidaným cukrem, zahuštěné škrobem, výrobky odtučněné | |
Tuk na přípravu pokrmů, dochucovadla, dresingy | ocet, avokádo, hořčice kvalitní rostlinné tuky a máslo | tuky s obsahem transmastných kyselin, palmový/kokosový/ ztužený/pokrmový tuk | |
Ořechy a semena | všechny druhy ořechů a semen (vyjma kokosu), nesolené, bez dochucovadel | kokos, všechny druhy ořechů a semen dochucované, solené | |
Úprava pokrmů | vaření, příprava v páře, dušení | restování, grilování, příprava na pánvi wok | smažení, fritování |
Zdroj: volně dle ESC/EAS, 2019 [1]; Kohutiar a kol., 2019
Prevence kardiovaskulárních onemocnění je definována jako
koordinovaný soubor akcí (na úrovni populace nebo jednotlivce) s cílem
eliminovat nebo minimalizovat dopad nemocí kardiovaskulárního systému a
s tím souvisejících postižení. V kontextu opatření zdravého životního stylu by
vedle stravy měla být zařazena pravidelná fyzická činnost.
Autor: Česká internistická společnost
Zdroj: nzip.cz