Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku
Na obalech potravin se uvádí celá řada informací. Pojďme se podívat jen na některé z nich, které více souvisí s nutriční hodnotou a bezpečností potraviny.
Zdroj: nzip.cz
Seznam složek
Za nadpisem „složení“ jsou na obale uvedeny všechny složky seřazené sestupně podle hmotnosti. Na prvním místě je tedy to, čeho je obsaženo nejvíce. Pokud kupujete například čokoládu a na prvním místě je cukr, pak je ho tam více než kakaové hmoty a kakaového prášku. Aditiva, která se do potravin přidávají kvůli barvě, konzistenci, trvanlivosti apod., se ve složení potraviny označují buď názvem látky nebo jim přiřazeným číselným kódem, tzv. „éčkem“, tzn. tří- až čtyřmístným kódem umístěným za písmenem „E…“. Alergeny jsou ve složení zvýrazněny jiným typem písma (např. kurzíva, tučně či podtrženě). Vybírejte co nejméně průmyslově zpracované potraviny s co nejnižším množstvím přídatných látek.
Jaké informace nalezneme na obalu výrobku
Datum použitelnosti či minimální trvanlivosti
Datum použitelnosti „Spotřebujte do“ je uváděno u potravin podléhajících rychlé zkáze. Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a nesmí se v žádném případě prodávat ani nabízet se slevou či zdarma. Datum minimální trvanlivosti „Minimální trvanlivost do“ je uváděno u potravin, které lze uchovávat déle (např. obiloviny, rýže, koření, konzervy). Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze nabízet do oběhu, pokud jsou zdravotně nezávadné, označeny jako prošlé a umístěny odděleně.
Čisté množství potraviny
Uvádí se čistá hmotnost výrobku – pevného podílu (např. bez nálevu). Čisté množství potraviny je dobré sledovat například u konzervovaných či sterilovaných potravin. Mnohdy můžete nakoupit více nálevu než konkrétní potraviny.
Příklad
složení konkrétní potraviny a její výživová hodnota
Není všechno zlato, co se třpytí
Některé potraviny v nás budí dojem, že jsou zaručeně zdravé. Někdy nás mohou zmást nápisy – bez lepku, bez laktózy, bez přidaného cukru, bio a podobně. Avšak po přečtení výživových informací zjistíme, že jsou plné cukrů a nasycených tuků.
Cukry dodávají tělu velmi rychle energii, avšak jen na krátkou dobu. Nadměrná konzumace cukrů může mít na zdraví člověka nepříznivý vliv. Pokud energii z nich není tělo schopno spotřebovat, například pohybovou aktivitou, vytváří si zásoby tukové tkáně. Jednoduché cukry přispívají k tvorbě zubního kazu. Tělo si cukry umí samo štěpit ze sacharidů. Není potřeba je tedy konzumovat formou cukrovinek, slazených nápojů a podobně.
Vysoké množství nasycených mastných kyselin ve stravě často vede k problémům se zvýšenou hladinou cholesterolu a tuků v krvi a tím ke zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Jejich denní příjem by proto měl tvořit pouze 10 % energie, což u dospělého odpovídá 20 gramům.
Výživové údaje
Porozumět tomu, co nám říkají výživové informace, je velmi důležité. Jen tak totiž zjistíme, jaká živina převládá a zda třeba potravina není zbytečně moc sladká, slaná, neobsahuje nekvalitní tuky nebo přespříliš energie.
Příliš vysoký obsah soli?
Sůl v potravinách je jednou z hlavních příčin onemocnění srdce, rakoviny žaludku nebo mozkové mrtvice. V České republice konzumujeme až trojnásobné množství soli, než je doporučeno. Obsah soli je přitom na etiketách balených potravin vždy uveden, při nákupu jej proto lze snadno zkontrolovat.
Kompletní informace o značení potravin naleznete v publikaci Označování potravin – průvodce pro spotřebitele, kterou vydalo Ministerstvo zemědělství ČR.
Autor: Státní zdravotní ústav (zdroj: nzip.cz)