Bavorské vdolky – pečené v troubě

24.07.2023 Pro prarodiče s.r.o.

Bavorské vdolky – pečené v troubě

Suroviny na těsto:

500 g polohrubé mouky

20 g čerstvého droždí

20 g másla

2 lžičky cukru

1 žloutek

250 ml mléka (podle potřeby)

1 lžička soli

Suroviny na zdobení:

Tvaroh

vanilkový cukr

moučkový cukr

povidla

Další:

olej na smažení

Postup přípravy:

Odváženou mouku přesypeme do větší mísy, v mouce uděláme vařečkou důlek, kam rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

Poté přidáme lžičku soli, žloutek, rozpuštěné vlahé máslo a mléko dle potřeby.  Ze suroviny vypracujeme těsto, které se nebude lepit na vařečku, a necháme jej v míse pod utěrkou kynout asi hodinu.

Poté těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 1–1,5 cm, formičkou nebo skleničkou o průměru 6,5 cm vykrajujeme kolečka, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě asi 10 minut kynout.

Potom dáme do trouby vyhřáté na maximálně na 130 °C a pečeme přibližně 15-20 minut (podle trouby). V polovině otočíme a přehodíme plechy v troubě (co bylo nahoře, dáme dolů a naopak), aby byly vdolečky rovnoměrně upečené. Vdolky by měly být lehce narůžovělé.

Během pečení vdolků si umícháme tvaroh – sladíme dle chuti a rozmícháme povidla.

Po upečení necháme vdolky zchladnout. Následně postupně vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme na oleji po obou stranách dozlatova. Stačí jen chvilička. Po usmažení přendáváme na mřížku nebo talíř s ubrousky, aby se vdolky zbavily přebytečného tuku.

Před podáváním vdolečky natřeme povidly a ozdobíme tvarohem.

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes