Bavorské vdolky – pečené v troubě

Suroviny na těsto:
500 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
20 g másla
2 lžičky cukru
1 žloutek
250 ml mléka (podle potřeby)
1 lžička soli
Suroviny na zdobení:
Tvaroh
vanilkový cukr
moučkový cukr
povidla
Další:
olej na smažení
Postup přípravy:
Odváženou mouku přesypeme do větší mísy, v mouce uděláme vařečkou důlek, kam rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme lžičku soli, žloutek, rozpuštěné vlahé máslo a mléko dle potřeby. Ze suroviny vypracujeme těsto, které se nebude lepit na vařečku, a necháme jej v míse pod utěrkou kynout asi hodinu.
Poté těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 1–1,5 cm, formičkou nebo skleničkou o průměru 6,5 cm vykrajujeme kolečka, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Potom dáme do trouby vyhřáté na maximálně na 130 °C a pečeme přibližně 15-20 minut (podle trouby). V polovině otočíme a přehodíme plechy v troubě (co bylo nahoře, dáme dolů a naopak), aby byly vdolečky rovnoměrně upečené. Vdolky by měly být lehce narůžovělé.
Během pečení vdolků si umícháme tvaroh – sladíme dle chuti a rozmícháme povidla.
Po upečení necháme vdolky zchladnout. Následně postupně vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme na oleji po obou stranách dozlatova. Stačí jen chvilička. Po usmažení přendáváme na mřížku nebo talíř s ubrousky, aby se vdolky zbavily přebytečného tuku.
Před podáváním vdolečky natřeme povidly a ozdobíme tvarohem.