Nakládané houby v oleji
Zdroj: redakce PRORPARODIČE
Suroviny
1 kg hub – například malých hříbků
500 ml octa
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
5 jalovcových kuliček
2 hřebíčky
5 kuliček celého pepře
20 g soli
olej (nejlépe olivový)
Postup přípravy
Houby pečlivě očistíme – nejprve nožem a poté je otřeme navlhčenou papírovou utěrkou. Podle velikosti je pokrájíme na menší kousky, jsou-li houby malé, necháme je v celku.
V hrnci smícháme ocet se všemi přísadami (kromě hub a oleje) a uvedeme do varu. Poté do hrnce na několik minut ponoříme houby. Po chvíli je přes sítko scedíme a položíme na suchou utěrku.
Houby naskládáme do čistých a suchých sklenic a zalijeme olejem. Necháme houby takzvaně sednout a případně ještě dolijeme olejem, aby byly zcela zalité.
Sklenice pečlivě uzavřeme a buď skladujeme v lednici nebo zavaříme dle instrukcí pro zavařování.
Autor: redakce PROPRARODIČE