Kuřecí quesadilla s cheddarem
Chcete vyzkoušet něco z mexické kuchyně ale nevíte jak na to? Dnes Vám představíme snadný recept na mexickou quesadillu s cheddarem tak, aby jste ji zvládli sami doma, a to bez větších složitostí ale také tak, že se u jídla zase tolik nezašpiníte.

Zdroj: Kristýna Černická Hájková a Filip Černický
Suroviny na porce pro 4 lidi
Tortilly - 20 až 26 průměr
Kuřecí prsa – 200 gramů
Cheddar – 250 gramů
Cibule – středně velká
Rostlinný olej – cca 100 ml
Chilli papričky – dle velikosti a chuti (typ papričky dle toho, jak snášíte pálivost. Pro menší odolnost volte například jalapeños (3ks), ale pokud jste odolnější nebojte se zkusit třeba habanero, které jsou menší, ale jejich počet bychom nechali stejný)
Nakládaná kukuřice – plechovka 170 gr
Velká paprika – 1 kus
Sladká paprika – 1 lžíce
Pálivá paprika - 1 lžička
Suroviny na jednoduchou marinádu
Zakysaná smetana – 3 lžíce
Rajčatový protlak – 1 lžíce
Pálivá paprika – 1 lžička
Postup přípravy
Nakrájejte si kuřecí prsa na malé nudličky a naložte je do oleje. Poté přisypte sladkou a pálivou papriku, promíchejte a nechce odstát.
Pokud nebudete chtít připravit marinádu, klidně tento krok přeskočte. Vezmeme malou misku vložíme zakysanou smetanu, rajčatový protlak a pálivou papriku a pořádně promícháme. Poté zakryjeme potravinovou folií a vložíme do lednice.
Papriky (pálivé i nepálivé) nakrájíme na menší kusy. Cibuly nakrájíme najemno a kukuřici si slejeme, zajímá nás jen pevný obsah. Poslední přípravný krok je nahrubo nastrouhaný sýr cheddar.
Rozpálíte si na sucho pánev a když je rozpálená vložíte kuřecí maso i s olejem. Až bude maso hotové, z pánve si přendejte maso do misky a ideálně nechte v pánvi olej, na kterém se maso dělalo. Poté vložte a nechte zezlatovět cibuli a poté vložte papriky a kukuřici a nechte dusit cca 10 minut, než vetší kusy sladké papriky změknou. Směs si poté přeneste do misky či talíře.
Nyní si zapnete toastovač a zatímco se bude rozpalovat tak si kuchyňskou utěrkou do sucha vyčistěte pánev a poté ji ihned znovu použijeme, tentokrát ale na nižší plamen. Po rozpálení pánve vložíme jednu tortillu a necháme opékat cca 10 vteřin, pak ji otočíme a ihned vložíme na polovinu tortilly cheddar. Zatímco se rozpouští vložíme také maso a zeleninou směs tak, aby nebyla tortilla přeplněna.
Poté tortillu přehneme nenaplněnou polovinou přes tu naplněnou a opatrně za pomoci špachtle vložíme do toustovače. Díky tomu, že je tortilla již nyní zapečená, nebude se Vám pod nánosem obsahu prolamovat a půjde přesunout lehce. V toustovači ponecháme cca 3 minuty a poté vyndáváme a můžeme ihned servírovat, a to samozřejmě i s marinádou, která mezitím vychladla v lednici.
Pokud si chcete užit tradičnější verzi quesadilly, tak v kroku 5 a 6 nepoužívejte toastovač. Místo toho si můžete naklást sýr, maso i zeleninovou směs na celý obsah tortilly a poté přiklopte druhou tortillou, nechte zapéct a přeneste na talíř, kde ji jen nakrájíte na požadovaný počet kousků a můžete konzumovat.
My s oblibou volíme první variantu, protože zapečením v toustovači zajistíme, že více obsahu drží uvnitř a po vyndání je jídlo rozděleno spravedlivě na stejné díly. Což obzvláště v rodině s dětmi může občas předejít komplikacím.
No a na závěr, když už jsme zmínili děti? Opatrně s pálivými papričkami, pokud chcete tento pokrm dát i menším dětem, udělejte si raději zeleninové směsi dvě, a do té pro nejmenší, raději nedávejte pálivé papriky žádné. A nyní už jen dobrou chuť!
Autor: Mgr. Kristýna Černická Hájková a Bc. Filip Černický