Zapečená cuketa s mletým masem a rajčaty
Zdroj: pixabay.com
Suroviny:
1 větší cuketa
½ kg mletého masa (hovězí nebo libové vepřové)
1 rajský protlak (160 ml)
5 středních rajčat (kdo má rád rajčata, může přidat)
2 vejce
200 ml mléka
cibule
česnek
olej
sůl
mletý pepř
chilli (nemusí být)
strouhaný sýr na posypání
bylinky (případně mladý špenát)
Postup přípravy:
Cuketu nakrájíme na kolečka, z obou stran lehce posolíme a necháme „vypotit“. Rajčata nakrájím na kolečka a odložíme stranou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět na rozpáleném oleji a přidáme na ni mleté maso. Vše za stálého míchání orestujeme. Osolíme, opepříme, případně přidáme špetku chilli, vmícháme protlak a chvíli dusíme. Poté odstavíme a vmícháme rozmačkaný česnek.
Ve vhodné nádobě si rozšleháme vejce s mlékem a zlehka osolíme a opepříme.
Zapékací misku vytřeme trochou oleje, na dno naskládáme polovinu osušené cukety a rajčat, posypeme bylinkami a přidáme směs z pánve, kterou zakryjeme další vrstvou cuket, rajčat a bylinek.
Vše zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po asi 25 minutách posypeme nastrouhaným sýrem, vrátíme zpět do trouby a ještě chvíli necháme zapékat, dokud sýr nezezlátne.
Autor: redakce PROPRARODIČE