Rajčatové variace v srpnové kuchyni
Na zahrádce nyní dozrává spousta zeleniny. K nejoblíbenějším patří především rajčata, která v kuchyni uplatníme na mnoho různých způsobů.
Tradiční italské jídlo Caponata Autor: J.Poláček (zdroj: izahradkar.cz)
Zeleninová caponata
- 2 menší lilky, sůl
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 masité červené papriky
- 2 rajčata, 2 cibule
- zhruba 5 lžic oleje
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce piniových semínek
- 12 vypeckovaných oliv
- 1 lžíce vinného octa nebo citronová šťáva
- lžička cukru, sůl, mletý pepř
Lilky omyjeme, nakrájíme na kostičky, osolíme, necháme vypotit, propláchneme je studenou vodou a osušíme. Stonky celeru oloupeme a nakrájíme jej na kousky stejně jako papriky a rajčata. Cibuli pokrájíme na měsíčky, které zpěníme na oleji, přidáme lilky a krátce opékáme. Směs doplníme zbylou nakrájenou zeleninou, osolíte, opepříme a podusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rozinky, piniová semínka, překrájené olivy, podle chuti přibližně lžíci vinného octa, nebo přiměřeně citronové šťávy, lžičku cukru, sůl, pepř a dovaříme. Podáváme samotné, s pečivem nebo rýží.
Andaluské rajčatové gaspačo
- 5 plátků toustového chleba
- 150 ml vody
- 750 g rajčat
- 1 červená paprika nebo kapie
- 2 menší cibulky
- 2 – 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa nebo citronová šťáva
- sůl, růžový pepř, tabasco nebo špetka chilli
Gaspačo je osvěžující studená polévka plná zeleniny
Z plátků toastového chleba odkrojíme kůrky, chleba nakrájíme a dáme do mixéru. Přilijeme vodu, přidáme nakrájená rajčata, červenou papriku, mladé cibulky, 2 –3 stroužky česneku (pokud ho nesnášíte, vynecháte ho), olej, vinný ocet nebo citronovou šťávu, půl lžičky růžového pepře, sůl a vše rozmixujeme. Podle chuti dochutíme, solí, pepřem, citronem, tabaskem nebo špetkou chilli. Podáváme s paprikami a mladou cibulkou nakrájenými na kostičky a pečivem. Můžeme přidat i kostky ledu.
Provensálská rajčata
- 8 masitých rajčat
- zhruba 4 lžíce olivového oleje
- 4 – 6 stroužků česneku
- sůl, drcený pepř, lžička čerstvého tymiánu
- 3 – 4 lžíce jemně nakrájené zelené petrželky
- strouhanka ze 3 rohlíků
- 2 – 3 lžíce citronové šťávy
Provensálská plněná rajčata
Rajčata vložíme na několik vteřin do vařící vody, vyndáme, ochladíme, oloupeme, přepůlíme a dužninu vydlabeme do misky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, vložíme do něj nasekané stroužky česneku, vydlabanou dužninu z rajčat, osolíme, opepříme a podusíme do mírného zahoustnutí. Odstavíme, přidáme nasekaný tymián, petrželku, strouhanku, citronovou šťávu a promícháme. Směsí naplním vydlabané půlky rajčat, položíme je na olejem potřený pečicí plech nebo papír, vložíme je do předehřáté trouby a zvolna pečeme asi 15 minut. Podáváme samotné nebo jako přílohu k minutkám či grilovanému masu.
Foto: J.Poláček
Autor: Blanka Poláčková
Zdroj: izahradkar.cz