Vepřo, knedlo, cuketo
Jistě budete souhlasit s tím, že málokterý „masožravý“ mužský odmítne knedlo, zelo, vepřo. A jelikož máme klasickou variantu již jaksi „okoukanou“, vyzkoušeli jsme verzi vylepšenou. Maso je naloženo den předem v marinádě a místo klasického zelí jsme připravili zelí cuketové, které krásně doplnilo a doladilo výborný nedělní oběd.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Pečené vepřové maso v marinádě:
Doporučujeme si den předem maso naložit. Jednak se chutě krásně prolnou a jednak si ušetříte čas pro den následující.
Recept na marinádu:
- 4 PL oleje
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 2 střední cibule (na půlkolečka)
- 2 PL sójové omáčky
- 1 PL hořčice
- 1 PL lžíce jablečného nebo vinného octa
- 1 ČL mleté sladké papriky
- 1 ČL soli
- špetka pepře
- dále je možné přidat bylinky (tymián, oregano, rozmarýn), chilli, drcený kmín…
Maso (zde je použito asi 1 kg vepřové kýty) si den předem namarinujeme. Ideální je rovnou nakrájet kusy masa pro jednu porci. Druhý den dusíme na plotně asi 1,5 hodiny. Doba dušení je závislá na druhu masa. Ještě během dušení raději ochutnáme, zda je výpek dost slaný, případně ho ještě dosolíme. Následně dopečeme v troubě 15 minut na jedné straně a 15 minut otočené na straně druhé při 175st.
Zelí z cukety:
- 4 menší cukety (neloupeme)
- 1 střední cibule
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL cukru
- 3 PL jablečného octa
- sůl
Cibulku si nakrájíme na drobno, osolíme a orestujeme do zlatavé barvy na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhané cukety, cukr, ocet a dusíme je nepřikryté. Snažíme se, aby se co nejdříve odvařila šťáva. Za asi 10 minut je většina tekutiny vypařena a cuketa je měkká. „ Zelí“ případně dochutíme octem, cukrem a solí.
Bramborové knedlíky
Recept je ZDE.
TIP: Můžete si také vytvořit bramborové špalíčky.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE