Vepřová roláda s omáčkou
Zdroj: Canva
Suroviny
1,5 kg vepřové plece
mletý bílý pepř
hořčice plnotučná
3 ks mrkve
2 ks petržele
asi 1/2 celeru
2 ks cibule
150 g anglické slaniny (krůtí šunka)
1 lžička másla
1 lžíce oleje (na opečení rolády)
vývar (voda) na podlití dle potřeby
250 ml smetany
Postup přípravy
Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C.
Mrkev, petržel, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky.
Vepřovou plec rozřízneme na plát a přes fólii dobře naklepeme.
Maso osolíme, opepříme a potřeme tenkou vrstvou hořčice. Na jednu polovinu plátu položíme část anglické slaniny (případně krůtí šunku).
Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nakrájenou zeleninu a zbytek anglické slaniny. Směs mírně osolíme a opepříme a lehce zarestujeme.
Polovinu takto připravené směsi rozprostřeme na tu část plátu masa, kde máme anglickou slaninu a zabalíme do rolády, kterou důkladně omotáme provázkem. Můžeme jemně osolit. V pekáči rozehřejeme olej, vložíme roládu a necháme ji v troubě pár minut opékat, občas otočíme.
Potom k roládě přidáme zbylou zeleninu, lehce orestujeme, podlijeme vývarem do výšky asi 1/3 masa, přiklopíme a vrátíme do trouby, kterou ztlumíme na 175 °C. Během pečení maso otáčíme a podle potřeby podléváme. Pečeme 1 - 1,5 hodiny - záleží na velikosti rolády. Před koncem pečení maso odklopíme, aby získalo barvu.
Měkkou roládu vyjmeme a necháme chvíli odpočinout.
Šťávu z rolády vydusíme na tuk, dále zalijeme zbytkem vývaru, smetanou a provaříme.
Vzniklou omáčku rozmixujeme, dosolíme (případně dochutíme citronovou šťávou) a ještě krátce provaříme.
Z rolády odstraníme provázek, nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a s vařeným bramborem (nebo houskovým knedlíkem).
Autor: redakce PROPRARODIČE