Sirup z levandule
Zdroj: pixabay.com
Suroviny
1 l vody
1 kg cukru krystal nebo cukr krupice
1 citron
3 lžičky kyseliny citronové
1 vrchovatá hrst celé natě levandule s květy
Postup přípravy
Pro přípravu levandulového sirupu nejprve důkladně omyjeme a nasekáme čerstvé květy levandule, citrón nakrájíme na kolečka.
Poté levanduli společně s plátky citronu a kyselinou citronovou zalijeme horkou vodou a necháme louhovat po dobu 24 hodin.
Druhý den směs přecedíme přes jemné síto nebo plátno, abychom odstranili všechny pevné části. Do získaného nálevu přidáme cukr a mírně zahřejeme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Hotový sirup přelijeme do čistých lahví sklenice a necháme vychladnout. Uchováme v lednici nebo můžeme zakonzervovat.
Autor: redakce PROPRARODIČE