Sezona zavařování pomalu začíná. Hurá do práce
Zavařování je úžasný způsob, jak si prodloužit lahodné chutě letní úrody ovoce a zeleniny. Díky této tradiční metodě konzervace si je můžeme vychutnat i v zimních měsících, kdy čerstvé produkty nejsou úplně dostupné. Ať už se jedná o sladké jahody, šťavnatá rajčata, lahodné okurky nebo pikantní papriky, zavařování nám umožňuje uchovat si jejich čerstvost a chuť na delší dobu.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Jak zavařování funguje
Princip se opírá o dva základní principy, a to zahřívání a hermetické uzavření. Při zahřátí na teplotu 80°C až 100 °C dochází k pasterizaci, která eliminuje nežádoucí mikroorganismy a toxiny. Uzavření do sklenic pak zajistí vzduchotěsnost, čímž se zabrání pronikání nežádoucích mikroorganismů zvenčí. Zavařené potraviny udrží svou čerstvost i několik let, budou-li skladovány v chladném a tmavém prostředí.
Kromě ovoce a zeleniny je možné zavařovat také houby, maso i hotová jídla.
V hrnci na plotně
Větší hrnec vyložíme utěrkou a vyskládáme do něj sklenice tak, aby se nedotýkaly (mohly by jinak prasknout). Sklenice přilijeme teplou vodu do poloviny jejich výšky a přivedeme cca k 80 až 90 °C. Tuto teplotu budeme udržovat asi půl hodiny udržovat. Nakonec sklenice vyskládáme na podložku víčkem dolů a necháme zchladnout.
Tímto způsobem lze zavařovat na plynovém sporáku, sklokeramice i na indukční desce.
V zavařovacím hrnci
Zavařování v zavařovacím hrnci je velmi snadné. Sklenice vyskládáme do hrnce , nalijeme vodu a sledujeme teploměr.
V troubě
Troubu (elektrickou, plynovou, horkovzdušnou) předehřejeme na 200 až 220 °C.
Připravíme si plech a na něj si vyskládáme sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly (stejně jako při zavařování v hrnci na plotně by mohly popraskat).
Na plech se sklenicemi nalijeme teplou vodu do výšky 1,5 až 3,5 cm a vložíme do spodní části předehřáté trouby.
Menší sklenice sterilizujeme 5 až 8 minut a větší 10 až 13 minut. Čas je vhodné upravit také podle tvrdosti plodů - čím jsou plody tvrdší, tím delší dobu bychom měli zavařovat.
Potom sklenice vyskládáme na podložku víčkem dolů a necháme zchladnout.
V mikrovlnce
Další velmi jednoduchý proces. Vymyté sklenice naplníme, uzavřeme a dáme do mikrovlnné trouby. Pozor, mezi víčkem a zavařeninou musí zůstat alespoň dvoucentimetrová mezera. Pod sklenice je vhodné umístit plastový talíř nebo misku, kvůli případnému přelití.
Čas zavařování je potřeba vyzkoušet na jednom vzorku. Obecně se však odvíjí od tvrdosti plodů, výkonu mikrovlnné trouby i počtu sklenic - například v mikrovlnné troubě o výkonu 700 W bude zavařování trvat asi 6 minut, u trouby s výkonem 900 W zhruba 4 minuty.
V myčce na nádobí
Tento způsob zavařování je dost netradiční, avšak lze se s ním setkat. Problém tkví v tom, že dnešní myčky již nedovolují nastavení vyšší teploty, která je k zavařování potřebná. Pokud se i přesto rozhodneme myčku k zavařování použít, pak z myčky vyndáme veškeré ostatní nádobí a mycí kapsli.
Větší sklenice vyskládáme do spodní koše, menší do horního, všechny zpříma víčkem nahoru.
Teplotu nastavíme na 70 až 80 °C (respektive na nejvyšší možnou) a myčku zapneme. Po skončení programu sklenice vyndáme, naskládáme víčkem dolů na suchou utěrku a necháme vychladnout.
Autor: redakce PROPRARODIČE