K úspěšnému zavařování vede správná sterilizace prázdných sklenic

14.05.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Čistota nade vše! Abychom při zavařování dosáhli maximální trvanlivosti a zabránili kažení, je důležité správně sterilizovat sklenice, do kterých budeme potraviny ukládat. Jaké metody existují?

K úspěšnému zavařování vede správná sterilizace prázdných sklenic

Zdroj: pixabay.com

Nejběžnější způsoby přípravy sklenic:  

V myčce

Sklenice vložíme do myčky a zapneme na program horké oplachování bez čisticích prostředků. Sklenice jsou k zavařování připravené hned po umytí,  takže bychom je měli plnit ihned po otevření myčky.

V troubě

Nejprve si předehřejeme troubu (elektrickou na 140°C a horkovzdušnou na 180 °C). Sklenice vymyjeme horkou vodou s mycím prostředkem a důkladně opláchneme. Poté na hlubší plech nebo do pekáčku naskládáme sklenice a vedle nich víčka a vložíme do trouby. Zde ohříváme asi 20 minut ohřívat, dokud neoschnou. Sklenice postupně vytahujeme z trouby a ihned plníme

Ve vodní lázni

Sklenice naplníme vodou a postavíme vedle sebe do hrnce s vodou. Hrnec dáme na sporák a pomalu přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut. Poté vypneme sporák a hrnec přikryjeme poklicí. Sklenice v něm necháme, dokud je nezačneme plnit.

 

Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Zavařování




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes