K úspěšnému zavařování vede správná sterilizace prázdných sklenic
Čistota nade vše! Abychom při zavařování dosáhli maximální trvanlivosti a zabránili kažení, je důležité správně sterilizovat sklenice, do kterých budeme potraviny ukládat. Jaké metody existují?
Zdroj: pixabay.com
Nejběžnější způsoby přípravy sklenic:
V myčce
Sklenice vložíme do myčky a zapneme na program horké oplachování bez čisticích prostředků. Sklenice jsou k zavařování připravené hned po umytí, takže bychom je měli plnit ihned po otevření myčky.
V troubě
Nejprve si předehřejeme troubu (elektrickou na 140°C a horkovzdušnou na 180 °C). Sklenice vymyjeme horkou vodou s mycím prostředkem a důkladně opláchneme. Poté na hlubší plech nebo do pekáčku naskládáme sklenice a vedle nich víčka a vložíme do trouby. Zde ohříváme asi 20 minut ohřívat, dokud neoschnou. Sklenice postupně vytahujeme z trouby a ihned plníme
Ve vodní lázni
Sklenice naplníme vodou a postavíme vedle sebe do hrnce s vodou. Hrnec dáme na sporák a pomalu přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut. Poté vypneme sporák a hrnec přikryjeme poklicí. Sklenice v něm necháme, dokud je nezačneme plnit.
Autor: redakce PROPRARODIČE