Přírodní rizikové látky v zelenině
Některé rizikové látky jsou běžně okolo nás. Přirozeně je vytvářejí některé rostliny, mikroorganismy či živočichové. Které to jsou?

Klíčení luštěnin snižuje obsah inhibitorů proteáz (autor: Martin Koudela)
Inhibitory proteáz
Jde o enzymy štěpící bílkoviny, což jsou antinutriční látky, které se vyskytují např. v zelí, hlávkovém salátu, rajčatech, mrkvi, cibuli aj.
Největší potenciální riziko však představují při konzumaci nedostatečně tepelně upravených luštěnin, především sóji. Nedostatečná dostupnost dusíku a aminokyselin při trávení vede ke stimulaci slinivky břišní a k tvorbě většího množství trávicích enzymů a hypertrofii slinivky břišní. Tepelná úprava a naklíčení semen u luštěnin tyto antinutriční látky odbourávají.
Lektiny, látky bílkovinného charakteru
Lektiny mají schopnost srážet červené krvinky živočichů. Lze je tedy označit jako přírodní toxiny. Hrají důležitou roli v symbióze rostlin s bakteriemi, které se podílejí na fixaci dusíku. Připisuje se jim také ochranné působení proti hmyzu.
V luštěninách mohou tvořit až 10 % bílkovinného podílu. Vyskytují se v zelených fazolových luscích – phasin, ve skočci – ricin, v semenech fazolu šarlatového, sóji aj.
https://izahradkar.cz/wp-content/uploads/2023/10/2-Tepelnou-upravou-se-eliminuji-negativni-ucinky-phasinu-obsazeneho-v-zelenych-fazolovych-luscich-foot-640x507.jpghttps://izahradkar.cz/wp-content/uploads/2023/10/2-Tepelnou-upravou-se-eliminuji-negativni-ucinky-phasinu-obsazeneho-v-zelenych-fazolovych-luscich-foot-640x507.jpg
Tepelnou úpravou se eliminují negativní účinky phasinu obsaženého v zelených fazolových luscích
Projevem otravy je zánět střeva a poškození jeho sliznice, nechutenství či průjem. Nežádoucí účinky eliminujeme tepelnou úpravou surovin s obsahem lektinů. Proto je vaříme alespoň ¼ hodiny, u klíčků luštěnin je před podáváním blanšírujeme.
Toxické mastné kyseliny a aminokyseliny
- Mastné kyseliny
Jednou z nejznámějších je kyselina eruková, která je obsažena v semenech řepky, hořčice a jiných brukvovitých rostlin, které se používají také pro pěstování klíčků k přímé spotřebě.
Pro potravinářské účely se využívají bezerukové odrůdy řepky
Kyselina eruková působí toxicky na srdce. Aby se zamezilo zdravotním problémům, které by mohly vyplynout z přijímání jejího většího množství, pěstují se u nás pro potravinářské účely bezerukové či nízkoerukové odrůdy řepky. Ty poskytují olej s obsahem kyseliny erukové menším než 5 % celkového podílu mastných kyselin.
- Toxické aminokyseliny
Tyto látky jsou zvané také pod označením lathyrogeny a nacházejí v semenech hrachoru. Mohou působit nervové poruchy.
Toxické látky z vlastní zemědělské výroby nebo z prostředí
- Z vlastní zemědělské výroby
Při pěstování zeleniny může jít o zbytky účinných látek pesticidů, které mohou být přítomny v zelenině ještě v době její spotřeby. Pokud takovou zeleninu jíme po dobu delší období, může to pro nás znamenat určité zdravotní riziko.
Taková situace může nastat např. při neodborném zacházení s chemickými prostředky na ochranu rostlin, při nedodržení předepsané ochranné lhůty nebo dávkování.
Lze očekávat, že od konvenční produkce směrem přes integrovaný systém k ekologickému způsobu pěstování zeleniny se budou výše uvedená rizika snižovat.
- Toxické látky z prostředí
Jedná se především o těžké kovy jako je olovo, kadmium a jiné. Do zeleniny se mohou dostávat z ovzduší nebo půdy např. v průmyslově nebo dopravně zatížených oblastech, nebo z méně kvalitních hnojiv.
Nejen pro zeleninu, ale také pro houby je stanoven maximální přípustný obsah olova a kadmia
Přírodní rizikové látky, jak moc se jich bát?
Výše uvedená rizika jsou spíše teoretická. Zelenina, která se u nás dostává na trh, podléhá přísné kontrole a v drtivé většině případů žádné zdravotní riziko pro spotřebitele nepředstavuje.
Pokud je zelenina v optimální zralosti zařazena do našeho jídelníčku v přiměřeném množství, což v ČR je průměrná spotřeba zeleniny na osobu stále ještě nízká, není třeba se obávat ani přírodních toxických látek, které se v zelenině mohou vyskytovat.
Autor: Martin Koudela (zdroj: www.izahradkar.cz)
Foto: autor