Pěstování rostlin na balíku slámy stojí za vyzkoušení
Zahradničení na balíku slámy připomíná pěstování na vysokém záhonu, jen s kratší životností. Zbylou hmotu poté využijeme na běžném záhonu.

Výsledek pěstování na slámě
Před nákupem balíku bychom se měli informovat o použití pesticidů, které se používaly při pěstování obilovin, aby nám jejich rezidua nezkazila radost z pěstování.
V samotné slámě není obsaženo nic jiného, než na živiny chudá a suchá buněčná vlákna. Aby na této „slaměné poušti“ mohlo něco růst, musíme uvést do chodu proces rozkladu slámy. K tomu je potřeba zejména voda. Dále pak ještě hnojivo a urychlovač rozkladu.
Balíky slámy si ven nachystáme prom výsev a osázení během dubna.
Z balíků utvoříme záhon v požadované formaci nebo postavíme jednotlivé balíky úzkou oříznutou stranou směrem nahoru.
Jak balík slámy vhodně připravit
1. den přidáme asi 100 g biologického hnojiva na 1 m2 a balíky zalijeme čistou, studenou, a pokud možno dešťovou vodou. Na začátek zalévání počítejme s přibližně 20 l/ vody na 1 m2.
2. den pokryjeme horní stranu balíků 3 až 5 cm jemné a na humus bohaté zeminy. Zemina by neměla obsahovat žádná doplňková hnojiva, aby nám to nekomplikovalo a nezkreslovalo dávkování hnojiva, které budeme aplikovat.
Na vrstvu humusu přidáme minerální hnojivo dle pokynu od výrobce a znovu zalijeme 10 l vody na 1 m2.
3. den opět zalijeme 10 l vody na jeden 1 m2, tentokrát ale bez předchozího přídavku hnojiva.
4. den zařadíme urychlovač rozkladu v dostatečném množství. Do balíků slámy uděláme přibližně 2 cm širokým zašpičatělým klackem asi 20 cm hluboké díry ve vzdálenostech 10 cm od sebe. Do těchto děr nalijeme na 1 m2 10 l vody, vyplníme další dávkou urychlovače a promícháme.
Od 5. dne zavlažujeme denně 10 l vody na 1 m2 a obden přidáváme na každý 1 m2 asi 100 g organického hnojiva. Tato fáze je ukončena 14. dnem.
V mezidobí by měl být proces rozkladu dobře rozběhnutý a uvnitř balíků by měla teplota dosahovat něco mezi 50 až 60 °C možná i více. Pokud v daném období hodně prší, je možno přídavky vody omezit, nebo dokonce vypustit úplně.
Na vrstvu humusu přidáme hnojivo a opět hojně zalijeme
Do vytvořených otvorů nalijeme urychlovač rozkladu a vodu
Od 15. dne do 20. dne vůbec nehnojíme. Dodáváme pouze obvyklých 10 l vody 1 m2. Pokud hodně prší, tak žádnou vodu přidávat nemusíme.
Od 20. dne by mělo teplo způsobující rozklad začít pomalu doznívat a teplota by měla dosahovat něco kolem 35 až 40 °C. V tuto chvíli máme balíky slámy připravené na osetí nebo osázení rostlinami.
Jakmile máme balíky osázené, dále 1 x týdně přihnojujeme.
Výhody pěstování na balíku slámy
- Na balíku slámy můžeme zahradničit skoro všude.
- Neexistuje téměř žádný plevel, kromě semen zanesených větrem.
- V balíku slámy nedochází k přemokření, na druhou stranu balík dobře zadržuje vodu.
- Není potřeba vlastnit žádné zahradní nářadí a téměř všechno zvládneme udělat pouze rukama.
- Odpadá zpracovávání půdy.
- Pozdě na podzim zbytky rozloženého balíku slámy dáme na kompost nebo je zapracujeme do běžné zahradní zeminy. Do jara po nich skoro nic nezbude.
- Ve slámě se nevyskytují téměř žádné choroby. Případné zárodky chorob a houby, které by ve slámě přece jen být mohly, se většinou díky teplu vznikajícímu při rozkladných procesech v prvních dvou až třech týdnech zničí.
- Hrozí menší napadení hmyzem, protože se vajíčka škůdců a larev zlikvidují teplem, které vzniká v balíku.
- Pomocí balíků slámy se dají velice snadno zakládat vyvýšené záhony.
Z balíků slámy si snadno vytvoříme vyvýšené záhony
Nevýhody:
- Balíky slámy se musí zpočátku každý den hodně zalévat a také pravidelně hnojit.
- Při výsevu a výsadbě musíme dodatečně přidat kvalitní zeminu obsahující dostatek humusu nebo rostlinný kompost.
- Balík slámy se rozkládá opravdu rychle díky ustavičnému zalévání se rozpadají, takže přibližně po šesti až osmi týdnech je potřeba, aby byl opatřen jednoduchým hrazením nebo prkny
Autor: Benjamin Busche (zdroj: www.izahradkar.cz)
Foto autor a Shutterstock
Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách na www.izahradkar.cz