Panenka s bramborovým fondánem a omáčkou z červeného vína
Hledáte recept na speciální příležitost? Kuchař Pepa Nemrava vám ukáže, jak připravit a naservírovat vepřovou panenku včetně luxusní přílohy.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Panenka
- 1 váleček panenky (250 g)
- 1 PL rostlinného oleje
- Sůl
- Pepř
Nejprve si dáme předehřát troubu na 160°C.
Pánev si dáme rozpálit na co největší teplotu
Panenku si očistíme a vytvoříme 3 hezké válečky (palec a špičku si nechte na medailonky).
Válečky si osušíme papírovou utěrkou a vmasírujeme do nich ze všech stran olej a sůl.
Okamžitě po nasolení dáme panenku na rozpálenou pánev a necháme 70 vteřin restovat (opravdu se jí ani nedotkněte!)
Po 70 vteřinách otočíme na další stranu a zase ji 70 vteřin necháme být, pokračujeme ze všech stran
Nakonec opečeme ještě obě čela každé 30 vteřin a dáme do předehřáté trouby na 10 minut.
Dá se rovněž použít teplotní sonda a panenka připravit při 61-64 °C v jádře.
Když panenku vyndáme z trouby, oglazujeme ji v omáčce a necháme 6 minut odpočinout.
Bramborový fondán
- 3 PL rostlinného oleje
- 8 brambor
- 1 ČL sušeného rozmarýnu
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 600 ml kuřecího vývaru
- Sůl
- Pepř
Brambory si oloupeme, umyjeme, vykrojíme kulatým vykrajovátkem válečky silné zhruba 4 cm a srazíme hranky.
Na pánev si dáme pečící papír, na něj dáme rozpálit olej, položíme válečky a opečeme jednu stranu do zlatova.
Když máme krásně zlatavou plochu, brambory otočíme, rovněž opečeme a podlijeme vývarem tak, aby zůstala opečená strana nezalitá.
Vývar osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián, česnek a vaříme zvolna do měkka.
Omáčka z demi-glace a červeného vína
- 2 dcl červeného vína
- 2 PL demi-glace
- 2 PL másla
- Sůl
Na pánev po panence si dáme svařit víno na polovinu, přidáme demi-glace, osolíme a provaříme.
Sundáme z plamene a po kouskách vmícháme máslo.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava