Marinovaná panenka s lehkým bramborovým salátem
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny:
Na panenku:
panenka – váleček z hřbetu – vepřový, hovězí nebo zvěřina (zde je panenka kančí)
rozmarýn
tymián
sůl
pepř
1 lžíce oleje
alobal
Na salát:
brambory – lepší jsou malé
jogurt
majonéza (nemusí být)
jarní cibulka
sůl
pepř
Na dokončení
listový salát nebo jiná zelenina
balzamikový ocet
Postup přípravy:
Připravíme si alobal. Maso očistíme (množství masa zvolíme dle počtu strávníků), zbavíme blan, potřeme olejem a obalíme ve směsi bylinek se solí a pepřem. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu ideálně přes noc marinovat.
Před tepelnou úpravou necháme maso alespoň 2 hodiny v pokojové teplotě a teprve potom vložíme do trouby rozehřáté na 100 – 150 °C. Pečeme pomalu cca 1 hodinu dle velikosti panenky. Zda je maso hotové, ověříme teploměrem. Záleží na preferencích, ale snažte se nepřesáhnut teplotu 80 °C, abyste jej nevysušili. Po upečení necháme maso stále zabalené v alobalu odpočívat alespoň 30 minut.
Mezi tím si dáme vařit brambory ve slupce. Po uvaření slijeme vodu a brambory necháme zchladnout. Vedle mističce smícháme jogurt s majonézou (můžeme vynechat), se solí a pepřem.
Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
Když se zdá, že brambory už udržíme v ruce, začneme je loupat a odkládat do misky. Necháme ještě chvíli pochladnout a poté přidáme jarní cibulku a ochucený jogurt (případně s majonézou). Vše důkladně promícháme, ale dáváme pozor, aby se brambory moc nerozbily. Můžeme ještě dochutit.
Bramborový salát přendáme na talíř a přidáme na plátky nakrájenou panenku. Podávat můžeme s jakoukoli zeleninou třeba zakápnutou balzamikovým octem přímo na talíři.
Autor: redakce PROPRARODIČE