Nepečený jablečný dort
Pokud máte raději odlehčenější dorty, tak tento bude váš oblíbený. Navíc je do hodinky hotový. U nás ho zbožňujeme pro jeho vláčnost a jednoduchost.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Jak postupovat?
1.část
- 1 kg jablek
- 100 až 150 ml vody
- 100 g cukru (je možné použít jiné sladidlo)
- hrst rozinek
- ½ lžičky skořice
- šťáva z ½ citronu
Jablka zbavíme jadřinců a oloupeme. Nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce s nepřilnavým povrchem. Přidáme cukr a šťávu z citronu. Zalijeme vodou a dáme dusit na mírný plamen. Při dušení dáváme pozor, aby se nám voda zcela nevyvařila a nedošlo k připálení. Dusíme asi 15 minut, ovšem záleží na typu jablek. Voda by se měla téměř vyvařit a jablka budou měkká.
2.část
- ¾ l mléka
- 2 vanilkové pudingy
- 3 PL cukru
Puding uvaříme dle návodu na obalu. Jen mléka použijeme méně.
3.část
Podušená jablka a teplý puding smícháme. Pro zjemnění můžeme do teplé směsi přidat malý kousek másla. Směs ochutnáme a případně dosladíme.
4.část
- 2 větší balení klasických piškot nebo 3 menší balení
Připravíme si dortovou formu střední nebo větší velikosti. Na dno formy dáme pečící papír. Nyní budeme vrstvit vždy směs a piškoty. Začínáme směsí, na kterou klademe piškoty. Střídáme vrstvu směsi a piškotů tak, aby poslední vrstva byla tvořena směsí. Dort necháme ideálně přes noc v ledničce.
Dort je možné zdobit kysanou smetanou, tvarohem, ovocem, oříšky či marmeládou.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE