Mrkvový dort s ořechy
Suroviny:
Na korpus:
175 g třtinového cukru
115 g strouhaných či rozmixovaných vlašských ořechů
3 vejce
150 g oleje
250 g najemno nastrouhané mrkve
2 lžíce bílého jogurtu
½ sáčku vanilkového cukru
175 g hladké celozrnné mouky
muškátový oříšek
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
½ sáčku kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
Na náplň:
1 vanička měkkého tvarohu nebo mascarpone
Čekankové (nebo podobné) slazení
1 vanilkový cukr
smetana ke šlehání (pro odlehčenu verzi rostlinná)
Na zdobení:
nahrubo nasekané vlašské ořechy
vysokoprocentní čokoláda
Postup přípravy:
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Utřeme žloutky s cukrem, přidáme nastrouhanou mrkev a postupně přiléváme olej. Následně přidáme ostatní suroviny, 3x – 4x strouhneme muškátový oříšek a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto vlijeme do dortové (nebo podobné) vymazané a kokosem vyspané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 25 - 30 minut.
Mezitím, co se peče korpus, umícháme z uvedených ingrediencí krém, kterým zchladlý korpus naplníme (podle výšky korpusu můžeme prokrojit 1 – 2x). Část krému ponecháme na potření horní části a posypeme nasekanými vlašskými ořechy nebo ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, případně obojím.
Tip: Ořechy před nasekáním opražte nasucho na pánvi. Budou stravitelnější a vynikne jejich chuť.