Mrkvový dort s ořechy
Někdy nemáme chuť na přeslazené hutné dorty, ale přesto bychom si rádi dali něco dobrého, odlehčeného, vláčného a třeba i s krémem. Tohle všechno se skrývá v tomto mrkvovém dortu, kde prim hrají ořechy, kvalitní čokoláda a tvarohový krém.

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny:
Na korpus:
- 175 g třtinového cukru
- 115 g strouhaných či rozmixovaných vlašských ořechů
- 3 vejce
- 150 g oleje
- 250 g najemno nastrouhané mrkve
- 2 lžíce bílého jogurtu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- 175 g hladké celozrnné mouky
- muškátový oříšek
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ sáčku kypřicího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
Na náplň:
- 1 vanička měkkého tvarohu nebo mascarpone
- Čekankové (nebo podobné) slazení
- 1 vanilkový cukr
- smetana ke šlehání (pro odlehčenu verzi rostlinná)
Na zdobení:
- nahrubo nasekané vlašské ořechy
- vysokoprocentní čokoláda
Postup přípravy:
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Utřeme žloutky s cukrem, přidáme nastrouhanou mrkev a postupně přiléváme olej. Následně přidáme ostatní suroviny, 3x – 4x strouhneme muškátový oříšek a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto vlijeme do dortové (nebo podobné) vymazané a kokosem vyspané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 25 - 30 minut.
Mezitím, co se peče korpus, umícháme z uvedených ingrediencí krém, kterým zchladlý korpus naplníme (podle výšky korpusu můžeme prokrojit 1 – 2x). Část krému ponecháme na potření horní části a posypeme nasekanými vlašskými ořechy nebo ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, případně obojím.
Tip: Ořechy před nasekáním opražte nasucho na pánvi. Budou stravitelnější a vynikne jejich chuť.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE