Léčivé účinky zeleniny a ovoce - ořechy
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Vlašské ořechy
Jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Jádra ořechů dlouhodobě skladovaná po vyloupání ztrácejí mnoho výživných vlastností. Pokud nemáte vlašské ořechy vlastní, kupujte je raději celé a ze skořápek je vyloupejte až krátce před konzumací.
Nezapomeňme na další druhy:
- kešu ořechy
- lískové ořechy
- pistácie
- para ořechy
- mandle
- makadamové ořechy
- piniové oříšky
- arašídy
- kokosový ořech
- pekanové ořechy
Ořechy jsou skutečné superpotraviny nabité zdravými tuky, vlákninou, vitamíny a minerály. Pravidelná konzumace ořechů přispívá ke zdraví srdce, zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém. Vzhledem k tomu, že obsahují poměrně vysoké množství kalorií, doporučuje se konzumace maximálně hrst denně.
A jak na oříšky nezapomenout?
Například tak, že si pár oblíbených druhů nasypete do mističek a ponecháte na jídelním stole. Věřte, že se budou jaksi nenápadně ztrácet a bude potřeba je celkem často dosypávat.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno
Autor: redakce PROPRARODIČE