Jak je definována obezita?
Obezita patří k onemocněním, u kterých je dietní léčba nejvýznamnější. Nejde o pouhé uplatnění diety v redukci hmotnosti, ale i o dietní ovlivnění prognózy obézních. Optimální je dosažení redukce hmotnosti, to je však u části nemocných neúspěšné.
Zdroj: nzip.cz
Obezita je součástí metabolického syndromu a v tomto smyslu jsou u obézních, kterým se nepodaří redukovat hmotnost, důležitá další dietní opatření:
- opatření k zastavení rozvoje aterosklerózy
- opatření k prevenci diabetu
- opatření k léčbě přítomné hypertenze
- hyperurikemie
- dyslipidemie
- další složky metabolického syndromu
Je chybou, že je léčba obezity často ztotožňována s redukcí hmotnosti. Stejně důležitý jako redukce hmotnosti je u obézních zdravý životní styl. Tuto skutečnost nejvíce ukázaly studie zabývající se fyzickou aktivitou; bylo v nich například zjištěno, že štíhlé fyzicky nezdatné osoby (unfit unfat) mají horší prognózu než obézní pravidelně cvičící (fit fat). Moderní dietní léčba obezity nezahrnuje tedy jen redukci hmotnosti, ale i výše zmíněná další opatření. V tomto hesle se přesto soustředíme především na otázku redukce hmotnosti.
Obezita je definována nadměrným uložením tuku v organismu. Podíl tuku v organismu je normálně u žen do 25–30 %, u mužů do 20–25 %. O podílu tuku v těle se lze přesvědčit několika postupy. Měření kožní impedance se dnes provádí většinou jednoduše měřením průchodu proudu mezi horními končetinami při držení přístroje v rukou. V běžné praxi však měření množství tuku v těle není nutné.
Obezita je dnes definována podle klinicky snadno dostupného vyšetření výšky a hmotnosti. Prakticky se opustilo od stanovení Brocova indexu:
hmotnost v kg/výška v cm – 100
Tento index je nevhodný z několika důvodů, zejména proto, že koreluje s výškou, a nehodí se tedy univerzálně pro malé i velké jedince. Proto byl již před více než sto lety zaveden Queteletův index, který je dnes celosvětově označován jako index tělesné hmotnosti neboli body mass index (BMI):
hmotnost v kg/(výška v m)2
Jako normální hmotnost bývá uváděna hodnota BMI 18,5–25 kg/m2. Pod touto úrovní klasifikujeme již onemocnění jako podvýživu. V různých dobách byl však společenský ideál mimo tuto hranici. Klasifikace tělesné hmotnosti podle BMI je uvedena v tab.
Klasifikace tělesné hmotnosti podle BMI
Klasifikace tělesné hmotnosti | BMI |
Podvýživa | do 18,5 |
Normální hmotnost | 18,5–25 |
Nadváha | 25–30 |
Obezita 1. stupně (mírná) | 30–35 |
Obezita 2. stupně (střední) | 35–40 |
Obezita 3. stupně (morbidní) | > 40 |
Nadváha je považována za předstupeň obezity. Zdravotní rizika však evidentně stoupají již od BMI 25 a riziko ostře stoupá od hodnoty 27. Morbidní obezita je pak závažným onemocněním a osoby s tímto stupněm nadváhy většinou nepřežívají hranici 60 let věku. Optimální životní prognózu mívají podle řady studií jedinci s BMI 20–22.
Použití BMI je tedy celosvětově uznávaným měřítkem pro stanovení diagnózy obezity, zároveň může sloužit i jako ukazatel životní prognózy a rizika většiny komplikací obezity.
Klasifikace obezity podle kvantitativních měřítek je uvedena výše. Prakticky stejně významné je i kvalitativní rozdělení na androidní a gynoidní obezitu. Za androidní obezitu (obezitu mužského typu či typu jablko) je považována obezita s kumulací tuku především na břiše. Za gynoidní obezitu (obezitu ženského typu nebo typu hruška) je označována obezita s kumulací tuku především na hýždích a končetinách.
Obvod pasu se obvykle měří v místě viditelného pasu nebo v polovině vzdálenosti mezi lopatou kosti kyčelní a posledními žebry, obvod boků nad velkým trochanterem nebo v místě největšího vyklenutí hýždí.
Riziko metabolických komplikací, tedy tendence k androidnímu typu obezity, je úměrné obvodu pasu a obvykle se klasifikuje na mírné a výrazné, viz tab.
Metabolické riziko podle obvodu pasu
Mírné | Výrazné | |
Ženy | > 80 cm | > 88 cm |
Muži | > 94 cm | > 102 cm |
Z patogenetického hlediska lze konstatovat, že podíl genetických (vnitřních, resp. metabolických) a vnějších (psychologických, vzdělání, přejídání, omezení pohybu apod.) faktorů je přibližně 1:1. Při posouzení vnějších faktorů je třeba hodnotit vzdělání nemocného, fyzickou aktivitu, vliv okolí, reakci na stres apod. Pro posouzení genetického vlivu na obezitu je vhodné posouzení výskytu obezity a diabetu v rodině.
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (zdroj: nzip.cz)