Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Koláč z jablek a ovesných vloček zdobený pudinkem i smetanou (autor: Květa Korečková, zdroj: izahradkar.cz)
Rozpis
- 2 hrnky (2 dl) ovesných vloček
- 1 hrnek mléka
- 1 až 1 ½ hrnku cukru
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce oleje
- 5 jablek
- podle chuti i ořechy či mandle
- ovoce na dozdobení
- pudink nebo smetana
Suroviny na koláč z jablek a ovesných vloček
Postup
Vločky smícháme s mlékem a necháme chvíli stát.
Zatím si oloupeme a nakrájíme na plátky jablka.
Do vloček s mlékem přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme.
Dortovou, nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a posypeme cukrem. Na cukrem vysypané dno naskládáme plátky jablek a zalijeme připraveným vločkovým těstem.
Do vločkového těsta můžeme přidat pomleté ořechy nebo mandle.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C třicet až čtyřicet minut, až se utvoří zlatavá kůrka.
Upečený moučník necháme vychladnout, vyndáme z formy a obrátíme jablky navrch. Koláč potřeme uvařeným vanilkovým pudinkem, nebo zakysanou smetanou. Dávám oboje, naše oblíbená ovocná dobrůtka je vláčná a velmi chutná.
Tip: Zakysanou smetanou stačí zdobit jednotlivé porce až před podáváním, aby moučník smetanu nenasákl a nebyl příliš mokrý.
Autor: Květa Korečková (zdroj: izahradkar.cz)