Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený

07.09.2024 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.

Jablečný koláč z ovesných vloček

Koláč z jablek a ovesných vloček zdobený pudinkem i smetanou (autor: Květa Korečková, zdroj: izahradkar.cz)

Rozpis

  • 2 hrnky (2 dl) ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • 1 až 1 ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 5 jablek
  • podle chuti i ořechy či mandle
  • ovoce na dozdobení
  • pudink nebo smetana


  Suroviny na koláč z jablek a ovesných vloček  

Postup

Vločky smícháme s mlékem a necháme chvíli stát.

Zatím si oloupeme a nakrájíme na plátky jablka.

Do vloček s mlékem přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme.

Dortovou, nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a posypeme cukrem. Na cukrem vysypané dno naskládáme plátky jablek a zalijeme připraveným vločkovým těstem.

Do vločkového těsta můžeme přidat pomleté ořechy nebo mandle.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C třicet až čtyřicet minut, až se utvoří zlatavá kůrka.

Upečený moučník necháme vychladnout, vyndáme z formy a obrátíme jablky navrch. Koláč potřeme uvařeným vanilkovým pudinkem, nebo zakysanou smetanou. Dávám oboje, naše oblíbená ovocná dobrůtka je vláčná a velmi chutná.

Tip: Zakysanou smetanou stačí zdobit jednotlivé porce až před podáváním, aby moučník smetanu nenasákl a nebyl příliš mokrý.


Autor: Květa Korečková (zdroj: izahradkar.cz)

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes