Grilovaný steak s bylinkovým máslem

20.07.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Steak na grilu

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny na steak:

2 hovězí steaky nejlépe z vyzrálého masa (rib-eye, T-bone, New York strip) o tloušťce cca 3-4 cm

olivový olej

mořská sůl

čerstvě mletý pepř

Suroviny na bylinkové máslo:

50 g měkkého másla

1 stroužek česneku, utřený

1 lžíce nasekané petrželky

1 lžička nasekaného tymiánu

špetka soli a pepře

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme bylinkové máslo - v misce smícháme měkké máslo, utřený česnek, nasekanou petrželku, tymián, sůl a pepř. Bylinkové máslo dáme do ledničky a necháme ztuhnout.

Steaky necháme před grilováním odpočinout v pokojové teplotě minimálně 30 minut, aby se uvolnila svalová vlákna a maso bylo šťavnatější; poté je osušíme papírovou utěrkou z obou stran a potřeme olivovým olejem. Podle vlastní chuti osolíme a opepříme mořskou solí a čerstvě mletým pepřem.

Gril rozpálíme na velmi vysokou teplotu. Steaky grilujeme 3-4 minuty z každé strany pro střední propečení, 5-6 minut pro větší propečení a 7-8 minut pro maximální propečení. Během grilování steaky neotáčíme příliš často, abychom na nich zachovali krásné grilovací stopy. Stačí je otočit pouze 1 – 2krát.

Hotové maso sejmeme z grilu, přeneseme na talíř a dáme na něj kousek bylinkového másla. Steaky zakryjeme alobalem a necháme takto odpočinout 5-10 minut. To zajistí, že se šťáva rovnoměrně rozprostře a steak bude šťavnatější.

Ke steakům se hodí grilovaná zelenina, opečené brambory, bagetky a/nebo salát.

Tip:

Pro extra chuť můžeme steaky před grilováním marinovat v marinádě z olivového oleje, bylinek a koření.

 

Autor: redakce PROPRARODIČE

Recepty Grilování




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes