Cesta k chutnějšímu a zdravějšímu stravování? Bylinky

04.05.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Bylinky se staly nedílnou součástí moderní kuchyně. A není divu! Nejenže dodávají jídlu lahodnou chuť a vůni, ale jsou také prospěšné pro naše zdraví. Nabízí širokou škálu chutí a aroma, které dokáží proměnit i obyčejný pokrm v gurmánský zážitek.

Cesta k chutnějšímu a zdravějšímu stravování? Bylinky

Zdroj: pixabay.com

Pěstování bylinek v pohodlí domova

Vlastní bylinky na dosah ruky? S trochou péče to zvládnete i vy! Postačí vám jen malý prostor na parapetu nebo balkoně. Semínka bylinek zasaďte do propustné zeminy a umístěte na světlé místo. Pravidelně zalévejte a hlídejte vlhkost. Za pár týdnů se budete moci radovat z vlastních bylinek, které obohatí vaše vaření.

Nekonečné možnosti bylinek v kuchyni

S bylinkami se otevírá svět kulinářských experimentů. Využijete je jak v teplé, tak v studené kuchyni. Osvěží chuť polévek, omáček, masa, ryb i zeleniny. Skvěle se hodí do salátů, pomazánek a dipových omáček. Dokonce i sladké dezerty a nápoje mohou bylinky obohatit o nečekané chuťové tóny.

Tajemství bouquet garni

Znáte Bouquet garni? Tento bylinkový svazeček je jednoduchým trikem jak dodat pokrmům výraznější chuť. Svazek čerstvých bylinek, obvykle petrželky, tymiánu a bobkového listu, se přidá na začátku vaření a před podáváním se z pokrmu vyjme. Bouquet garni využijete při přípravě polévek, dušených pokrmů, k pečení masa i zeleniny.

Několik tipů

Bazalka

Tato aromatická bylinka je nepostradatelná v italské kuchyni. Skvěle se lahodí s rajčaty, mozzarello, těstovinami a pizzou.

Petrželka

Univerzální bylinka do polévek, omáček, salátů i k dochucení masa a ryb.

Saturejka

Známá také jako "letní majoránka", dodá chuť polévkám, omáčkám, dušené zelenině a luštěninám.

Majoránka

Nepostradatelná v české kuchyni. Patří jistě se do bramboračky, bramboráků, sekané, používá se i k ochucení masa.

Pažitka

Jemná bylinka s cibulovou chutí, která oživí tvarohové pomazánky, míchaná vajíčka, chleba s máslem a zdobí různé pokrmy.

Rozmarýn

Silně aromatická bylinka, používá se při pečení masa, grilování a do bramborových pokrmů.

Tymián

Vhodný k dochucení masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Tvoří součást základního složení bouquet garni.

Otevřete dveře do světa bylinek a objevte jejich kouzlo! Dodají vašemu vaření nový rozměr a obohatí váš jídelníček o lahodné a zdravé ingredience. Experimentujte, zkoušejte nové kombinace a nechte se inspirovat nekonečnou paletou chutí a vůní bylinek.


Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Výživa Zdraví




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej nebudeme používat k posílání vtipů na pondělí, ale k zasílání důležitých či zajímavých sdělení.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes