Skladování potravin v lince, ve spíži či ve sklepě

16.01.2024 Ministerstvo zdravotnictví ČR

Suché potraviny, jako jsou různé obilné výrobky (mouka, vločky, krupice, müsli atd.), suché luštěniny (fazole, čočka atd.), těstoviny, káva, kakaový prášek, cukr, čaj, med, oleje, neotevřené džemy, konzervy, případně ovoce a zelenina citlivé na chlad, je ideální skladovat v kuchyňské lince, spíži nebo suchém sklepě.

Skladování potravin v lince, ve spíži či ve sklepě

Zdroj: Nzip.cz

Na co je třeba myslet při skladování potravin ve spíži či ve sklepě

Místnost by měla být tmavá, dobře odvětraná, suchá a nepříliš teplá (nejvýše +18 °C).

Do kuchyňské linky, do spíže ani do sklepa neukládejte otevřené potraviny. Lepší je umístit je do utěsněných nádob (skleněných nebo plastových), což pomůže potraviny ochránit před stykem se vzduchem a škůdci (např. potravinovými moly).

Pravidelně kontrolujte stav potravin, které v lince, spíži nebo sklepě máte uložené. Na některé potraviny můžete zapomenout nebo se mohou zkazit. Pravidelně kontrolujte datum minimální trvanlivosti.

Ovoce a zelenina citlivé na chlad, jako jsou brambory, lilek, citrusy a banány, byste v ideálním případě měli skladovat v přiměřeně chladné místnosti (s teplotou do +18 °C). Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovocea zelenina.

Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Zaprvé, ovoce snadno přejímá cizí pachy (např. pach cibule), které negativně ovlivňují jeho chuť. Zadruhé, ovoce při dozrávání vylučuje etylen, který urychluje dozrávání zeleniny, a tím přispívá k jejímu rychlejšímu kažení.

Ovoce a zeleninu nakupujte a skladujte v malých množstvích, protože během skladování se ztrácejí vitaminy. Při teplotě 4–8 °C jsou ztráty vitaminů výrazně nižší.

Části kuchyňské linky, které používáte ke skladování ovoce a zeleniny, by neměly být blízko zdrojů tepla (varná deska, trouba, sporák) či naopak chladu (chladnička, mraznička).

V kuchyňské lince, ve spíži nebo ve sklepě, kde skladujete potraviny, udržujte hygienické prostředí. Skříňky a zásuvky pravidelně vyklízejte a vytírejte. Pokud utíráte rozlité kapaliny, ideální je povrch nejprve lehce utřít vlhkým hadříkem a pak vytřít dosucha. Sklep i spíž pravidelně čistěte od zbytků jídla, drobků a prachu. Zároveň kontrolujte, zda potraviny nejsou napadeny škůdci (např. rybenka nebo potravinoví moli).

Jedlé oleje byste měli skladovat na tmavé místě, aby byly chráněny před nežádoucími účinky světla.

 

Autor: gesundheit.gv.at

Zdroj: nzip.cz

  

Zdraví




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes