Obecně o potravinářských obalech
Obaly obecně, nejen ty, které jsou určeny k balení potravin, jsou neodmyslitelnou součástí celé řady výrobků. Jejich základním posláním je uchovat zboží v nezměněné kvalitě až do doby jeho spotřeby.
Zdroj: Nzip.cz
Jak definujeme obal?
Obecnou definici obalu lze nalézt v zákoně č. 477/2001 Sb., o obalech:
„Obal je výrobek určený k pojmutí jiného výrobku. Slouží k ochraně výrobku, manipulaci s ním, transportu, jako nosič informací o jeho vlastnostech, popřípadě i nabídce a reklamě.“
- Z hlediska funkce obaly dělíme na prodejní (tedy spotřebitelské), skupinové a přepravní.
- Z hlediska četnosti jejich používání je dělíme na obaly jednorázové nebo opakovaně použitelné.
- Z hlediska materiálu, ze kterého jsou obaly vyrobeny, známe obaly například plastové, skleněné, papírové, kovové či kombinované.
Po použití se obal stává odpadem.
To, co je potřeba si uvědomit zejména v dnešní době, kdy je nutné se zaměřit nejen na ochranu zdraví, ale také na ochranu životního prostředí je, že ve chvíli, kdy obal přestane plnit svou funkci, se každý obal stává odpadem. A zdravé, škodlivými látkami nekontaminované životní prostředí, přispívá k lepším podmínkám i pro zdraví lidí. Ve chvíli, kdy obal přestane plnit účel, pro který byl vyroben, stává se z něj odpad. Mnohé obalové odpady jsou však velmi dobře využitelné a mohou dále sloužit jako vstupní suroviny pro zpracování jiných výrobků, například dalších obalů. Aby byl proces recyklace co nejúčinnější, je potřeba odpady z obalů třídit na jednotlivé složky podle jejich materiálového složení. I každý z nás může ke třídění odpadů účinně přispět tím, že v rámci odděleného sběru odpadů bude použité obaly třídit a odkládat je do příslušných, k tomu určených kontejnerů.
© petovarga / shutterstock.com
Co je to potravinářský obal a jakou plní funkci pro bezpečnost potravin?
Potravinářským obalem označujeme obalový prostředek či soubor prostředků zabezpečující ochranu potraviny před poškozením a jejím znehodnocením. Obal odděluje potravinu od vnějšího prostředí. Obal zabraňuje její kontaminaci a tím i škodám, které by mohly u potravin vzniknout. Umožňuje oběh a prodej potravin a usnadňuje jejich spotřebu.
Význam potravinářského obalu tedy spočívá zejména v tom, že chrání potravinu před znehodnocením vnějšími vlivy. Zabraňuje kontaminaci potraviny mechanickými, fyzikálními, chemickými a mikrobiologickými vlivy a prodlužuje její údržnost.
Význam obalu pro potraviny
Každý obal – tedy i obal potravinářského výrobku – má plnit tři základní funkce:
- V prvé řadě má obal chránit výrobek před znehodnocením. Způsob balení potravin je tak jedním z prostředků vedoucím k prodloužení nejen jejich bezpečnosti, ale i kvality. Potravinářský obal ovlivňuje nejen zlepšení určitého stadia výroby a distribuce potravin, ale je i přímo nezbytnou funkční součástí výrobku. Platí to zejména o sterilovaných potravinách, výrobcích uchovávaných pod tlakem nebo o potravinách balených v modifikované atmosféře. Ochrannou funkcí se tedy rozumí omezení, popř. modifikace vnějších vlivů, a to jak chemických, fyzikálních i biologických, přičemž vlastní funkce obalu může být pasivní, ale i aktivní.
- Druhým stěžejním úkolem obalu je vytvoření racionální manipulační jednotky, která usnadňuje přepravu, obchod a manipulaci s balenou potravinou přímo u spotřebitele.
- Třetím úkolem každého obalu je vizuální komunikace mezi jednotlivými partnery ve sféře oběhu zboží a v konečné fázi pak mezi výrobcem/dovozcem a spotřebitelem/zákazníkem.
Uvedené tři funkce nebývají zpravidla u různých obalů stejně významné.
Z hlediska zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin je nejvýznamnější funkce obalů funkce ochranná, a to jak u spotřebitelských, tak přepravních obalů potravin.
Z pohledu zdravotního dopadu z konzumace potravin a pro účely prevence některých civilizačních chorob (kardiovaskulárních onemocnění, diabetu, obezity, nádorových onemocnění, potravinové intolerance, atd.) v dnešní době stále více nabývá na významu informační neboli komunikační funkce obalu.
Obal je tedy z hlediska dopadu na lidské zdraví důležitý jednak pro ochranu zdravotní nezávadnosti a kvality potravin, a také proto, že jsou na něm uvedeny klíčové informace pro rozhodování spotřebitele k cílenému výběru potraviny.
Kromě názvu výrobku, identifikace jeho výrobce, případně dovozce nebo dodavatele a obsahu potraviny je zde uvedena řada informací prospěšných či důležitých s ohledem na zdraví konzumenta. Tyto informace umožňují spotřebitelům, včetně spotřebitelů se zvláštními požadavky na výživu, provádět cílený a informovaný výběr potraviny, a to zejména: podle seznamu složek potraviny, podle nutričních informací, informací o obsahu energie a živin v jedné porci nebo ve 100 gramech/100 ml výrobku, o podílu na doporučeném denním množství. Důležité jsou i informace o výživových hodnotách (odkaz vede na web Ministerstva zemědělství ČR) [1] nebo o zdravotní prospěšnosti potraviny. Řada z nás vyhledává na obale informace i o přidaných látkách, o trvanlivosti, o způsobu uchovávání a o bezpečném použití výrobku, atd.
© Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
Obal má i velký vliv na i marketing. Často se říká, že obal výrobek vlastně prodává. Obal vytváří první dojem z výrobku předtím, než jej budeme kupovat. Všechny firmy si uvědomují význam obalu pro zákazníky, a proto se snaží o zlepšování jak jeho kvality, tak i jeho designu.
I když jak vidno má obal mnoho pozitivních funkcí, bohužel v případě, kdy nebyl zvolen vhodný a bezpečný materiál pro jeho výrobu nebo nebyla dodržena správná výrobní praxe při jeho výrobě, může se stát právě on zdrojem kontaminace potraviny, zejména chemickými látkami, které se během balení, případně skladování z něj uvolní do balené potraviny. Některé látky mohou být nebezpečné pro lidské zdraví, a proto také i zákon č. 10/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích v § 3 stanovuje výrobcům potravin povinnost, používat takové obaly a obalové prostředky, které chrání potravinu před znehodnocením a znemožňují záměnu nebo změnu obsahu bez viditelného otevření obalu. A dále zákon požaduje, že potravinářský obal nesmí senzoricky ani jiným způsobem ovlivňovat potravinu a stanovuje, že obal musí splňovat požadavky právních předpisů, které se vztahují na výrobky určené pro přímý styk s potravinami.
Požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost obalů pro potraviny jsou specifikovány v evropské legislativě i v českých právních předpisech.
Autor: Státní zdravotní ústav
Zdroj: nzip.cz