Luxusní oběd z jednoho pekáče
Tento recept využívám už opravdu dlouho, a ještě se nastalo, aby pekáč nebyl zcela prázdný a vyškrábaný do posledního kousíčku. Jedná se o chuťově naprosto famózní záležitost. Je ovšem nutno podotknout, že se rozhodně nejedná o dietní pokrm.
Zdroj: pixabay.com
O co se tedy jedná?
Zapečené vepřové plátky s gratinovanými bramborami
Budeme potřebovat:
- Vepřová pečeně (na plátky cca 1,5 cm široké) počet kusů záleží na tom, kolik máte strávníků
- Brambory (počítejme na strávníka asi 5 středních brambor)
- 1 šlehačka (u maxi pekáče to budou 2 šlehačky)
- koření jaké máte rádi (používám jen sůl, pepř, červenou papriku, případně grilovací koření)
Vepřové plátky den předem nakládám. Někdy do oleje a někdy do jogurtu. Maso rovnou osolím, opepřím a zasypu grilovacím kořením. Pokud tento proces nestihnete, nevadí. Jen je maso potom sušší. Další možností (místo nakládání) je plátky předem rychle zatáhnout na pánvi a pak zapéct s bramborami.
Další den si plátky naskládám do většího pekáče. Následně si rozehřeji troubu na 175°C. A nyní přichází na řadu brambory, které oloupu a nakrájím na menší kousky. Snažím se, aby to byly spíše slabší plátky. Lépe se pak budou propékat. Naskládám je na maso a řádně dochutím pepřem, solí a mletou červenou paprikou. Snažím se promíchat tak, aby koření bylo rovnoměrně rozmíchané. Vše zaleji šlehačkou.
Pekáč dám do trouby a peču celou dobu na 175 °C odkryté. Zhruba každou čtvrthodinu brambory promíchám. Pokrm je hotový, jakmile jsou brambory měkké a není v pekáči již téměř žádná tekutina. Pokud jsou měkké brambory, maso je již rozhodně hotové. Většinou peču okolo jedné hodiny – záleží na odrůdě brambor.
Zdroj: redakce PROPRARODIČE