Lahodný nápoj nás v zimě hezky zahřeje a domov krásně provoní

30.12.2023 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Kořením vonící, horký nápoj umocní čas adventu a zahřeje po procházkách nejen po vánočních trzích. Pro kterou variantu se rozhodnete vy?

Lahodný nápoj nás v zimě hezky zahřeje a domov krásně provoní

Foto: Květa Korečková; Zdroj: izahradkar.cz

Punč – tradiční vánoční nápoj

  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml čaje
  • 80 ml rumu
  • kousek celé skořice
  • 4 hřebíčky
  • 2 lžíce nakrájených sušených jablek a hrušek
  • 1 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
  • hvězdička badyánu
  • 3 plátky zázvoru
  • 2 plátky citronu

Jablka a hrušky namočíme předem na několik hodin do rumu. Do čaje přilejeme víno, koření a citron, přivedeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, přidáme jablka, hrušky a brusinky i s rumem. Podle chuti dosladíme.  



Anglický zázvorový punč

  • 400 ml vody
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 200 ml černého čaje
  • 100 ml sherry
  • čerstvá nebo sušená pomerančová kůra
  • 1 kousek celé skořice
  • 5 lžic třtinového cukru
  • šťáva z ½ citronu

Vodu přivedeme k varu. Přidáme oloupaný, na nudličky nakrájený zázvor, pomerančovou kůru, osladíme a cca 5 minut povaříme. Z černého sypaného čaje a 200 ml vody vylouhujeme silný čaj a přilijeme k zázvorovému základu. Promícháme a přecedíme do větší nádoby, ochutíme sherry, citronovou šťávou a ještě teplé podáváme.




             Mandarinky dodají punči příjemnou šťavnatost   
Bílý punč s příchutí mandarinek
  • 1 litr bílého vína
  • 150 ml vody
  • 250 g cukru
  • 250 ml rumu
  • 3 ks badyánu
  • 1 kousek skořice
  • 1 lžíce rozinek
  • 3 mandarinky

Vodu přivedeme k varu, přidáme nakrájené bio mandarinky, rozinky a koření. Osladíme a chvilku povaříme. Přecezené smícháme s bílým vínem a podáváme.

                                       

Grog s bezinkovým likérem

  • 250 ml červeného vína
  • 4 lžíce bezinkového likéru
  • 100 ml rumu
  • 1 kousek celé skořice
  • badyán
  • 2 lžičky zrníček kardamomu
  • 1 lžička vanilky
  • plátky citronu na dozdobení

Víno zahřejeme s bezinkovým likérem a kořením a necháme chvilku odstát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme. Bezinkový likér je dost sladký, proto už nepřidáváme další cukr. Ale záleží na chuti.





                                    Víno s višněmi je zajímavou obměnou klasického svařáku  

Horké víno s višněmi

  • 200 ml bílého vína
  • 100 g kompotovaných višní
  • 100 ml šťávy z višní
  • 50 ml rumu
  • kousek celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • 3 lžičky cukru

  Do kastrůlku nalijeme víno, šťávu z višní, višně, cukr a koření. Vše pomalu zahříváme až k varu, ale nevaříme. Vyjmeme koření, přidáme rum, a horké podáváme.



Foto autorka: Květa Korečková

Zdroj: izahradkar.cz



  



Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2024 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes