Lahodný nápoj nás v zimě hezky zahřeje a domov krásně provoní
Kořením vonící, horký nápoj umocní čas adventu a zahřeje po procházkách nejen po vánočních trzích. Pro kterou variantu se rozhodnete vy?
Foto: Květa Korečková; Zdroj: izahradkar.cz
Punč – tradiční vánoční nápoj
- 200 ml červeného vína
- 200 ml čaje
- 80 ml rumu
- kousek celé skořice
- 4 hřebíčky
- 2 lžíce nakrájených sušených jablek a hrušek
- 1 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
- hvězdička badyánu
- 3 plátky zázvoru
- 2 plátky citronu
Jablka a hrušky namočíme předem na několik hodin do rumu. Do čaje přilejeme víno, koření a citron, přivedeme k varu, ale nevaříme. Pak scedíme, přidáme jablka, hrušky a brusinky i s rumem. Podle chuti dosladíme.
Anglický zázvorový punč
- 400 ml vody
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 200 ml černého čaje
- 100 ml sherry
- čerstvá nebo sušená pomerančová kůra
- 1 kousek celé skořice
- 5 lžic třtinového cukru
- šťáva z ½ citronu
Vodu přivedeme k varu. Přidáme oloupaný, na nudličky nakrájený zázvor, pomerančovou kůru, osladíme a cca 5 minut povaříme. Z černého sypaného čaje a 200 ml vody vylouhujeme silný čaj a přilijeme k zázvorovému základu. Promícháme a přecedíme do větší nádoby, ochutíme sherry, citronovou šťávou a ještě teplé podáváme.
Mandarinky dodají punči příjemnou šťavnatost
Bílý
punč s příchutí mandarinek
- 1 litr bílého vína
- 150 ml vody
- 250 g cukru
- 250 ml rumu
- 3 ks badyánu
- 1 kousek skořice
- 1 lžíce rozinek
- 3 mandarinky
Vodu přivedeme k varu, přidáme nakrájené bio mandarinky, rozinky a koření. Osladíme a chvilku povaříme. Přecezené smícháme s bílým vínem a podáváme.
Grog s bezinkovým likérem
- 250 ml červeného vína
- 4 lžíce bezinkového likéru
- 100 ml rumu
- 1 kousek celé skořice
- badyán
- 2 lžičky zrníček kardamomu
- 1 lžička vanilky
- plátky citronu na dozdobení
Víno zahřejeme s bezinkovým likérem a kořením a necháme chvilku odstát. Pak scedíme, přidáme rum, nalijeme do sklenic, ozdobíme plátky citrónu a podáváme. Bezinkový likér je dost sladký, proto už nepřidáváme další cukr. Ale záleží na chuti.
Víno s višněmi je zajímavou obměnou klasického svařáku
Horké víno s višněmi
- 200 ml bílého vína
- 100 g kompotovaných višní
- 100 ml šťávy z višní
- 50 ml rumu
- kousek celé skořice
- 2 hřebíčky
- 3 lžičky cukru
Do kastrůlku nalijeme víno, šťávu z višní, višně, cukr a koření. Vše pomalu zahříváme až k varu, ale nevaříme. Vyjmeme koření, přidáme rum, a horké podáváme.
Foto autorka: Květa Korečková
Zdroj: izahradkar.cz