Hlávkový salát, pravý poklad jídelníčku
Už staří Římané jedli hlávkový salát po vydatné večeři, aby jejich tělo mohlo během noci lépe trávit.
Zdroj: pixabay.com
Salát je celkově bohatý na vitamíny B1 a B2 a především na kyselinu listovou. Je také vysoce ceněným zdrojem draslíku i železa a obsahuje také významné množství vápníku, fosforu, hořčíku, jakož i stopových prvků: zinku, mědi a manganu. Díky svému složení tonizuje žaludek a ulehčuje trávení. Současně látky v hlávkovém salátu obsažené účinně zmírňují nervozitu a úzkost. V dnešní uspěchané době, vlastnosti k nezaplacení.
Pěstování salátu se vždy velmi dobře dařilo na Slovácku. Dokonce se na toto téma i vtipkuje: „Víte, jak v Uherském Hradišti a obcích v širokém okolí lidé poznali, že přichází jaro? No přece přijely Kunovjanky se svým vyhlášeným hlávkovým salátem!“ Kunovjanky, zdatné trhovkyně, - dokázaly zásobovat široké okolí. Jedna z pamětnic vzpomíná, jak vozívali s manželem salát na voze taženém koníkem až do Vlčnova a dalších obcí v širokém okolí. Potvrzuje to ostatně i vtip: „ Víte, co spatřili američtí kosmonauti po přistání na Měsíci jako první? No přece Kunovjanku prodávající hlávkový salát…“ Kdo by tak vyhlášené lahůdce odolal? Dnes si tento poklad můžeme dopřát během celého roku.
RECEPTY PRO INSPIRACI
Hlávkový salát podle tetiček ze Slovácka
Na pánvi uškvaříme dobrou slaninku nakrájenou na kostičky, ale ne do křupava, jenom tak lehce, aby pustila tuk. Připravíme si studenou zálivku z vody, octa (nejlepší je jablečný), soli a cukru, vmícháme do ní slaninu i s tukem a promícháme. Nálev na povrchu salátu vytvoří výtečně chutnající povlak.
Hlávkový salát podle kuchařské knihy c. a k. vojska Rakousko-Uherské monarchie
Skromnější variantu nabízí vojenský recept. Norma na porci pro jednoho vojáka byla jedna, až půlka hlávky salátu, 20 g stolního oleje a 0,08 l octa. Listy se mají dobře oprat, otřepat, promíchat se zálivkou, a je li k dispozici pažitka, drobně nakrájenou jí porce na talíři posypat.
Ještě podle chudšího receptu připravovali hlávkový salát rakouské císařovně Sissi, Alžbětě Bavorské, manželce císaře Františka Josefa Stačilo jí pár listů se slabou octovou zálivkou.
Autor: Alena Kučerová