Což takhle dát si plevel
Jistě namítnete, že ne každý plevel je jedlý. Přesto zbyde škála rostlin, na kterých si pochutnat můžeme. A ještě prospějeme svému zdraví.

Některé druhy plevele jsou jedlé a zeleninový salát osvěží (zdroj: izahradkar/shutterstock)
Jistě namítnete, že ne každý plevel je jedlý. Přesto zbude škála rostlin, na kterých si pochutnat můžeme. A ještě prospějeme svému zdraví.
Blíží se pomalu jaro a pěstitelé se těší, až zaboří prsty do hlíny. Pardon, do zeminy či substrátu. Kdo se však také těší, jsou semínka plevelů, která na první sluneční paprsky čekají v záhoncích. Jsou jich tisíce, možná i desítky tisíc a některé už vyrůstají.
Samozřejmě je třeba rostlinky dobře znát. Ty nejedlé a jedovaté vytrhnout a dát do kompostu a ty jedlé prostě a jednoduše sníst! Jsou chutné a k tomu ještě obsahují vitaminy, minerály, různé biologicky aktivní látky a další.
Ptačinec prostřední, jedlý to plevel
Zvaný též ptačinec žabinec (Stellaria media) nás dokáže přivádět téměř k šílenství. Je opravdu všude a strašně rychle se množí. Patří totiž mezi nejrozšířenější plevele u nás. Drobné rostlinky kvetou snad i pod sněhem droboučkými bílými kvítky.
Tato rostlina je však bohatá na vitaminu C a také vitamin E a A. A to v této době potřebujeme především pro posílení imunity, pročištění těla, ale také jako antioxidant. Významně jsou v něm obsaženy kyselina křemičitá, draslík, zinek, fosfor, hořčík, měď. Díky vysokému obsahu flavonoidů, taninů a saponinů vykazuje i protizánětlivé a antibakteriální účinky.
Ptačinec prostřední (Stellaria media)
Pěťour maloúborný a srstnatý
Známý americký přivandrovalec pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora), případně jeho příbuzný pěťour srstnatý (Galinsoga hirsuta), mají drobné úbory se žlutým středem a několika jazykovitými květy po obvodě.
Pěťoury, kromě toho, že to jsou opravdu úporné plevele, jsou také léčivky, o kterých se příliš nemluví. Působí však téměř univerzálně:
- zlepšuje látkovou výměnu
- čistí krev
- posiluje imunitu
- snižuje horečku a působí protizánětlivě
- celkově posiluje organismus
- při paradontóze se doporučuje rostlinu žvýkat.
Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora)
Plevel na talíři či v lékárničce
- Ptačince
Sbírají se mladé a dosud nerozkvetlé výhonky, které lze použít do salátů, pomazánek, polévek nebo jako zdravá příloha či příměs do salátů.
Z ptačince se ještě dá získávat čerstvá šťáva, kterou užíváme po malých lžičkách, případně ji smíchat s troškou medu. Pomáhá při dně, revmatismu, kašli.
Můžeme si také připravit ptačincový čaj či nálev nebo si z něj připravovat obklady na různé kožní problémy.
- Pěťour malokvětý
Používá se především v lidovém lékařství. Je bohatý především na: bílkoviny, flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny, vitamín C a další látky.
Sbírá se kvetoucí nať, která se suší a následně se využívá na tinktury, odvary, zábaly či koupele na léčbu lupénky a ekzémů, na bércové vředy i na špatně se hojící rány.
Autor: Jindřich Zelený
Zdroj: izahradkar.cz
Foto: shutterstock.com