Což takhle dát si plevel

16.03.2025 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Jistě namítnete, že ne každý plevel je jedlý. Přesto zbyde škála rostlin, na kterých si pochutnat můžeme. A ještě prospějeme svému zdraví.

Salát s bylinkami, salát s plevelem

Některé druhy plevele jsou jedlé a zeleninový salát osvěží (zdroj: izahradkar/shutterstock)

Jistě namítnete, že ne každý plevel je jedlý. Přesto zbude škála rostlin, na kterých si pochutnat můžeme. A ještě prospějeme svému zdraví.

Blíží se pomalu jaro a pěstitelé se těší, až zaboří prsty do hlíny. Pardon, do zeminy či substrátu. Kdo se však také těší, jsou semínka plevelů, která na první sluneční paprsky čekají v záhoncích. Jsou jich tisíce, možná i desítky tisíc a některé už vyrůstají.

Samozřejmě je třeba rostlinky dobře znát. Ty nejedlé a jedovaté vytrhnout a dát do kompostu a ty jedlé prostě a jednoduše sníst! Jsou chutné a k tomu ještě obsahují vitaminy, minerály, různé biologicky aktivní látky a další.

Ptačinec prostřední, jedlý to plevel

Zvaný též ptačinec žabinec (Stellaria media) nás dokáže přivádět téměř k šílenství. Je opravdu všude a strašně rychle se množí. Patří totiž mezi nejrozšířenější plevele u nás. Drobné rostlinky kvetou snad i pod sněhem droboučkými bílými kvítky.

Tato rostlina je však bohatá na vitaminu C a také vitamin E a A. A to v této době potřebujeme především pro posílení imunity, pročištění těla, ale také jako antioxidant. Významně jsou v něm obsaženy kyselina křemičitá, draslík, zinek, fosfor, hořčík, měď. Díky vysokému obsahu flavonoidů, taninů a saponinů vykazuje i protizánětlivé a antibakteriální účinky.



Ptačinec prostřední (Stellaria media)

Pěťour maloúborný a srstnatý

Známý americký přivandrovalec pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora), případně jeho příbuzný pěťour srstnatý (Galinsoga hirsuta), mají drobné úbory se žlutým středem a několika jazykovitými květy po obvodě.

Pěťoury, kromě toho, že to jsou opravdu úporné plevele, jsou také léčivky, o kterých se příliš nemluví. Působí však téměř univerzálně:

  • zlepšuje látkovou výměnu
  • čistí krev
  • posiluje imunitu
  • snižuje horečku a působí protizánětlivě
  • celkově posiluje organismus
  • při paradontóze se doporučuje rostlinu žvýkat.


Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora)  

Plevel na talíři či v lékárničce

  • Ptačince

Sbírají se mladé a dosud nerozkvetlé výhonky, které lze použít do salátů, pomazánek, polévek nebo jako zdravá příloha či příměs do salátů.

Z ptačince se ještě dá získávat čerstvá šťáva, kterou užíváme po malých lžičkách, případně ji smíchat s troškou medu. Pomáhá při dně, revmatismu, kašli.

Můžeme si také připravit ptačincový čaj či nálev nebo si z něj připravovat obklady na různé kožní problémy. 

  • Pěťour malokvětý

Používá se především v lidovém lékařství. Je bohatý především na: bílkoviny, flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny, vitamín C a další látky.

Sbírá se kvetoucí nať, která se suší a následně se využívá na tinktury, odvary, zábaly či koupele na léčbu lupénky a ekzémů, na bércové vředy i na špatně se hojící rány.

 

Autor: Jindřich Zelený

Zdroj: izahradkar.cz

Foto: shutterstock.com

Výživa Zajímavost Péče o sebe Zdraví



Další články



Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes