Obohaťte si jídelníček výživnými klíčky ředkviček, cibule, hrachu
Vedle semínek zeleniny určených pro jarní výsevy se prodávají i semena určená na klíčení k jídlu. Klíčky obsahují vitaminy, minerály, enzymy a další látky prospěšné zdraví.

Klíčící ředkev, čočka, vojtěška, cizrna Autor: I.Dvořák, Zdroj: izahradkar.cz
Ze zeleniny se pro klíčení k jídlu využívá řeřicha, často též ředkvička, ředkev, cibule, mungo, cizrna, čočka, hrách.
Semena důkladně vypereme a namočíme do teplé vody. Při pokojové teplotě je necháme ve vodě zhruba den (na světle nebo ve tmě).
Pak vodu slijeme. Semena propláchneme, dáme je do nádoby, ve které budou ve tmě. Necháme je v teple pokoje (při teplotě mezi 20 až 25 °C). Několikrát za den je propláchneme stejně teplou vodou.
Když klíčky dosáhnou žádané velikosti, rychle je zchladíme a uložíme v temnu do chladničky. Spotřebovat bychom je měli ve dvou třech dnech.
Klíčky ze tmy jsou křehčí
Pokud se zelenina nechá klíčit na světle, bývají ředkve a ředkvičky ostřejší, zelené lístky mívají lehce až nepříjemně nahořklou chuť. Podobné je to u cibule.
Nijak výrazný rozdíl v chuti není u cizrny a hrachu, ovšem klíčky ze tmy jsou křehčí. Stejné je to u munga.
U hrachu, čočky, cizrny klíčení ukončíme, jakmile klíček protrhne obal semene, u munga se může nechat růst déle. Delší klíček munga je mnohem jemnější, má zajímavou chuť. Za pět dní už se mladá rostlinka začíná zbavovat semenných obalů. Ty se u munga nenechávají, z klíčků se odplaví. Delším klíčením v teple se zvyšuje riziko, že klíčky napadne nějaká houbová či bakteriální choroba.
Autor: Ivan Dvořák
Zdroj: izahradkar.cz