Léčivé účinky zeleniny a ovoce - grapefruit a pomeranč
Dnešní doba nás vrací k přírodě, kde často hledáme klid i odpočinek a snažíme se nabrat klidnou energii. Přírodní dary a léčivé účinky můžeme využit i ve stravě. Připravili jsme pro vás krátké články, které osvětlují blahodárný vliv ovoce a zeleniny pro posílení zdraví. Rádi bychom zdůraznili význam a nezbytnou nutnost jejich zařazení do každodenní stravy.
Zdroj: freepik.com
GRAPEFRIUT
Účinky:
Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organismu mění na vitamín A, který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.
Množství:
Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.
POMERANČE
Účinky:
Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium organismus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinné účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice.
Množství:
Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem, kteří jedli denně 100 g citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.
Čerpáno ze zdroje, který zpracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno.