Jak jíst na jaře? Užijte si jarní dobroty naplno
S příchodem jara se otevírá i nová sezóna chutí a vitamínů! Objevte bohatství jarní zeleniny, která povzbudí vaše zdraví i náladu. Vychutnejte si křupavé ředkvičky a saláty, dopřejte si dávku vitamínů z rychle kvašené zeleniny a oživte jídla svěžími bylinkami a natěmi. Nechte se inspirovat a s chutí do jarního jídla!

Zdroj: pixabay.com
Zelenina na prvním místě
Zelenina by měla mít v našem jídelníčku stálé místo. Na jaře to platí dvojnásob. Dokáže totiž bohatstvím cenných látek pozitivně ovlivňovat naši náladu a zdraví.
K „veselým“ druhům zeleniny patří hlavně brokolice, celer, rajčata, červená řepa, kedlubny, špenát, mrkev a kapusta.
Samozřejmě začíná růst i první jarní zelenina – ředkvičky a saláty. Ty dodají příval nových vitamínů.
Vyplatí se také používat co nejvíce cibuli a česnek, to jsou takoví přírodní lékaři.
Velmi dobré je doplnit čerstvou zeleninu i rychle kvašenou zeleninou (pickles), která je opravdu vitamínovou bombou. Lze ji připravit téměř ze všech druhů zeleniny a příprava je velmi jednoduchá.
Zdravé klíčky
Co třeba klíčení? Zkoušeli jste ho už? Za pár dní máte zelené životabudiče na světě – můžete je použít na chleba, do salátu, na brambory, do polévky. Výhonky jsou plné vitaminů.
Jak na to Vám ráda poradím v článku: Klíč k domácímu klíčení.
Nejenom modrá je dobrá…co takhle svěží zelená
Začínají růst i zelené natě. Proč je jíst také? Obsahují kromě vitamínů také velmi cenné enzymy, které pomáhají našemu trávícími systému. Patří mezi ně pažitka, petržel, řeřicha setá, mladé listy pampelišek, sedmikrásky, česnek medvědí, polníček nebo listy kopřiv.
Pomozte tělu s čištěním
V zimě náš organismus shromažďuje a využívá zásoby. A na jaře se přirozeně pročišťuje. Je dobré mu s tím trošku pomoct – jarní strava by měla být odlehčená.
Tak do jakého jarního tipu se vrhnete?
Autorka článku: Martina Vrbická