Domácí sekaná

Zdroj: redakce PROPRARODIČE
Suroviny
Asi 1 kg mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
3 větší cibule
4 stroužky česneku
4 vejce
12 g soli (tj. poměr 1,2 % soli na kilogram masa)
pepř
½ lžičky majoránky, případně dle chuti
strouhanka dle potřeby
2 lžíce oleje
1 lžíce plnotučné hořčice
Postup přípravy
Cibuli a česnek si očistíme. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme či utřeme. Připravíme si dva hlubší plechy, které vyložíme pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C.
Mleté maso přeneseme do velké mísy, přidáme vejce, česnek, cibuli, majoránku, sůl, pepř a začneme propracovávat rukama.
Je-li směs řidší, pak přidáme trochu strouhanky. Opět dobře promícháme a rozdělíme na dvě části, které zformujeme do bochánků. V sekané by neměl zůstat žádný vzduch, protože vzduchové bubliny by během pečení způsobily popraskání. Doporučuje se tedy s bochánkem několikrát hodit z výšky o čistou pracovní desku.
Poté navlhčenýma rukama vytvarujeme šišky, dáme na plech, podlijeme trochou vody a potřeme směsí oleje a hořčice.
Pečeme 45 – 60 minut a během pečení otáčíme plechy a potíráme výpekem.
Sekaná se obvykle podává s bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem, vařenými brambory, zeleninovým salátem či zastudena jen s chlebem a kyselou okurkou.
Tip
Pokud si maso nemelete sami, nebo vám jej čerstvě nenamelou
v obchodě, a kupujete již hotovou směs, pak solte méně.