Domácí sekaná

16.04.2024 Pro prarodiče s.r.o.

Domácí sekaná

Zdroj: redakce PROPRARODIČE

Suroviny

Asi 1 kg mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)

3 větší cibule

4 stroužky česneku  

4 vejce

12 g soli (tj. poměr 1,2 % soli na kilogram masa)

pepř

½ lžičky majoránky, případně dle chuti

strouhanka dle potřeby

2 lžíce oleje

1 lžíce plnotučné hořčice  

Postup přípravy

Cibuli a česnek si očistíme. Cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme či utřeme. Připravíme si dva hlubší plechy, které vyložíme pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C.

Mleté maso přeneseme do velké mísy, přidáme vejce, česnek, cibuli, majoránku, sůl, pepř a začneme propracovávat rukama.

Je-li směs řidší, pak přidáme trochu strouhanky. Opět dobře promícháme a rozdělíme na dvě části, které zformujeme do bochánků. V sekané by neměl zůstat žádný vzduch, protože vzduchové bubliny by během pečení způsobily popraskání. Doporučuje se tedy s bochánkem několikrát hodit z výšky o čistou pracovní desku.

Poté navlhčenýma rukama vytvarujeme šišky, dáme na plech, podlijeme trochou vody a potřeme směsí oleje a hořčice.

Pečeme 45 – 60 minut a během pečení otáčíme plechy a potíráme výpekem.

Sekaná se obvykle podává s bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem, vařenými brambory, zeleninovým salátem či zastudena jen s chlebem a kyselou okurkou.

Tip
Pokud si maso nemelete sami, nebo vám jej čerstvě nenamelou v obchodě, a kupujete již hotovou směs, pak solte méně.


Autor: redakce PROPRARODIČE  

Recepty




Informace (nejen) pro prarodiče

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze bez ohledu na počet svíček na vašem dortu. Pokud nám dáte svůj e-mail, slibujeme, že jej budeme používat k zasílání důležitých nebo zajímavých sdělení. Prosíme, zkontrolujte si svoji emailovou schránku, kam jsme poslali potvrzovací e-mail.

© 2025 Proprarodice.cz, s.r.o.
by Media Heroes