Běžné redukční diety
Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Zdroj: nzip.cz
Ve složení stravy v redukčních dietách vždy sledujeme více položek:
1. Energie
Adekvátní (odpovídající) snížení množství přijaté energie je nutné k hmotnostní redukci pacienta a udržení jeho ideální nebo přijatelné hmotnosti. Potřebné množství energie lze odhadnout podle výpočtů energetického metabolismu.
2. Bílkoviny
Doporučená denní dávka je 0,8–1,1 g na 1 kg ideální hmotnosti pacienta. Tvoří 25 % z celkové denní energie. Důležitý je příjem kvalitních plnohodnotných bílkovin obsažených v mase, mléčných výrobcích a některých luštěninách, kde jsou zastoupeny esenciální aminokyseliny. Nedostatek bílkovin vede ke katabolismu (soubor rozkladných dějů) organismu, přebytek zatěžuje metabolismus ledvin a jater. Musíme si uvědomit, že bílkovinné potraviny živočišného původu jsou zdrojem tuků a cholesterolu, a proto vybíráme netučné potraviny a dodržujeme doporučené množství stravy.
3. Tuky
Jsou zdrojem energie ve stravě, a proto v redukčních dietách omezujeme jejich množství na 25–30 % z celkové energetické hodnoty. V některých redukčních postupech jsou volné tuky zcela vyloučeny. Důležité je jejich optimální složení. Jednotlivé druhy mají být zastoupeny v poměru: 1/3 nasycených mastných kyselin, 1/3 mononenasycených a 1/3 polynenasycených mastných kyselin. To lze zabezpečit upřednostňováním rostlinných olejů a rostlinných másel na úkor živočišných tuků (másla, sádla) a výběrem netučných potravin. Vhodné je též omezit trans-formy mastných kyselin (TFA), které vznikají hydrogenací rostlinných olejů nebo jsou přítomny v tucích mléčných výrobků, másle a loji a typicky také v nekvalitní čokoládě a čokoládových polevách.
4. Cholesterol
Cholesterol je obsažen v tucích a bílkovinných potravinách živočišného původu – mase, uzeninách, vnitřnostech, vejcích, mléčných výrobcích, másle, sádle, loji. Doporučená denní dávka činí max. 300 mg. Rostlinné potraviny cholesterol neobsahují.
5. Sacharidy
V diabetických redukčních dietách hradí sacharidy 50 % z celkové denní energie. Jsou zastoupeny zejména polysacharidy v příkrmech, chlebu, pečivu. Mono- a disacharidy v ovoci, zelenině a mléčných výrobcích lehce omezujeme v rámci doporučených hodnot. Cukr, med, cukrářské výrobky a sladkosti se ze stravy vylučují úplně. Alespoň minimální množství sacharidů (cca 30 g) brání adaptaci na snížený příjem potravy a vzniku tzv. poklesu trijodtyroninu (low T3 syndromu – syndromu nízkého trijodtyroninu, hormonu štítné žlázy).
6. Vláknina
Vláknina tvoří důležitou nestravitelnou složku stravy rostlinného původu. Tyto balastní látky snižují vstřebávání sacharidů, příznivě ovlivňují metabolismus tuků a cholesterolu a navozují také pocit sytosti, působí proti zácpě a preventivně proti divertikulóze (výchlipky ve střevě) a kolorektálnímu karcinomu (rakovina tlustého střeva).
Nejvíce vlákniny je obsaženo v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnných mlýnských a pekárenských výrobcích, bramborách. V každodenní stravě by mělo být 30 až 40 g vlákniny, což zabezpečíme podáváním alespoň 0,5 kg ovoce nebo zeleniny denně, podáním brambor jako příkrmu jednou za den, častým zařazováním luštěnin, celozrnného pečiva.
7. Minerální látky a vitaminy
Minerální látky a vitaminy jsou dostatečně obsaženy v pestré stravě. Při hladovce a v některých přísných redukčních dietách je nutno je medikamentózně doplnit, naopak dávky některých prvků (vápník, jod, fosfor, sodík, draslík atd.) musíme přizpůsobit dalším onemocněním pacienta, např. hypertenzi (vysoký krevní tlak), osteomalacii (úbytek kostní hmoty), osteoporóze (snížení kostní hustoty), renální insuficienci (ledvinné nedostatečnosti) apod.
8. Tekutiny
Při vyrovnaném příjmu a diuréze (vylučování moči) je vhodný příjem tekutin 2–2,5 l denně. 1 200–2 000 ml pijeme v nápojích a 500–700 ml je obsaženo v tuhé stravě. Dostatečné množství tekutin udržuje vodní rovnováhu organismu. Vhodné jsou nízkoenergetické či zcela neenergetické nápoje. Alkohol obsahuje velké množství energie, a proto jsou nápoje tohoto druhu v redukčních dietách nevhodné. Hypertonikům (lidé s vysokým krevním tlakem) nepodáváme minerální vody, protože obsahují velké množství sodíku.
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně ( zdroj: nzip.cz)